Фолксдојчери незадовољни брзином реституције

Фолксдојчери незадовољни брзином реституције

0
(0)
У овдашњим немачким удружењима тврде да није враћено ни пет одсто онога што су некад поседовали, док из Агенције за реституцију поручују да је мало захтева и стигло – свега 1.112. Према речима директора Агенције за реституцију Страхиње Секулића, сви они који нису били припадници окупационих снага (Вермахта или СС дивизије) имају право на реституцију.
Ми смо једина земља која враћа имовину фолксдојчерима. У бази података припадника окупационих јединица, према списку Војног архива, има 28.952 имена, али недостају подаци из Бачке и Срема. Од тога је око 27.000 Немаца. До сада смо нашли 159 имена са списка за која је тражен повраћај а на то немају право, али бројке нису коначне„, каже Секулић за „Новости“.
Према подацима Агенције, наследници овдашње немачке мањине који данас живе у Аустрији поднели су 545 захтева и траже 1.850 хектара пољопривредног земљишта. Потомци оних који живе у Немачкој поднели су 567 захтева и траже враћање 1.823 хектара њива. У Немачком удружењу „Адам Беренц“ тврде да је то мало и да је само преко новосадске адвокатске канцеларије „Божић“ отишло 2.000 захтева.
Према речима Антона Бека, председника сомборског Удружења Немаца „Герхард“, домаћи Немци поседовали су више од половине плодне земље у Војводини, циглане, кудељаре, млинове, апатинску, зрењаниснку пивару…
Незадовољни смо јер је мало тога враћено. У наше удружење долази велики врој подунавских Шваба, да обиђу некадашње куће. Када их питамо зашто нису поднели захтев за реституцију, кажу да не желе да отварају старе ране„, каже Бек.
Он додаје да има и оних који хоће да докажу да њихови родитељи и преци никоме нису нанели зло. Они покрећу поступке рехабилитације и реституције.
Немци су одавде најкрвавије протерани. Они који су нешто згрешили отишли су са немачком војском. Остали су обични цивили, који су завршили у логорима у Бачком Јарку, Книћанину, Гакову и Крушевљу. У сваком од њих било је 7.000-12.000 људи, а међу њима много деце и старих.
Председник Немачког удружења „Адам Беренц“ Борис Машић каже да је пре Другог светског рата овде живело око пола милиона Немаца (350.000 у Војводини). Око 250.000 их је завршило у логорима, а њих 60.000-90.000 је тамо умрло:
Данас у Војводини има 1.000-2.000 Немаца. Мање од три одсто имовине биће враћено. Добро је што је Србија једина која враћа некретнине људима који нису њени држављани, али није добро то што враћа мало и споро, па је велики број подносилаца захтева за пет година преминуо.
Агенција је до сада вратила аустријским држављанима 13 пословних простора, два стана и три зграде, 891 квадрат грађевинског земљишта, 275 хектара пољопривредног и 0,25 хектара шума. Немачким држављанима је враћено 28 пословних простора, три стана и седам зграда, као и 155 хектара ораница.
Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српска Црна Гора и ноћас масовно широм Црне Горе брани своје светиње од безбожника (фото, видео)

Српска Црна Гора и ноћас масовно широм Црне Горе брани своје светиње од безбожника (фото, видео)

5 (7) Српски народ је и ноћас као и протеклих дана широм Црне Горе стао …

Забранити улазак у Србију и запленити сву имовину припадницима монтенегринског фашистичког режима!

Забранити улазак у Србију и запленити сву имовину припадницима монтенегринског фашистичког режима!

4.9 (19) Позивамо представнике српских политичких партија и свештенство СПЦ у Црној Гори да направе …

3 Коментара

  1. Umesto mi da naplatimo od njih ratnu štetu, oni naplaćuju nama. Žuri im se, razume se, jer znaju da će zakon po kom im treba vratiti imovinu pasti onog trenutka kad na čelo Srbije dodje iole normalna vlast umesto ove gomile pomračenih umova nepoznate provinijencije i porekla.

  2. Ko će pobijenu familiju od strane folksdojčera da mi vrati , a ??? !

  3. По овоме испада да су Срби били већи нацисти од нациста. Сви Немци који су згрешили отишли су са немачком војском, остао све фини свет који није подржавао нацисте. Дивна бајка. Пола Војводине је њихово? На којој планети живимо, питам се. Јел има неког у Србији да ради за Србе?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend