Паори држави дају 500 € за хектар, а Арапи 250

0
(0)

Асоцијација пољопривредника „Банатски Паори“ саопштила је данас да је споразум Владе Србије са арапском компанијом Ал Дахра о продаји пољопривредних комбината у Србији штетан за државу и пољопривреднике.

Како се наводи у саопштењу, то удружење тражи састанак са премијером Србије Ивицом Дачићем како би указали на штетност уговора. Они наводе да је штетно то што је предуговором са Ал Дахром предвиђено да Србија да у закуп 2.982 хектара ораница, на период од 30 година, и што ће држава у првих 10 година добијати 250 евра по хектару, док пољопривредници у Србији већ плаћају закуп обрадивог земљиста од 500 до 650 евра по хектару.

„У прилогу ове тврдње иде и чињеница да су све понуђене оранице продате и квалитетно обрађене“, додаје се у саопштењу.

Како се наводи, давањем државне земље у закуп грађанима Србије запошљавају се домаћи радници, а у буџет се слива много више средстава и повећава бруто домаћи производ. Банатски паори су указали да у предуговору са Ал Дахром пише да ће се купац ораница трудити да задржи што већи број затечених радника у радном односу и питају о ком броју је реч.

„У тренутку када дневно у Србији без посла остаје око 300 грађана оваквим уговором би се створила нова река социјалних случајева и ново оптерећење за буџет“, додаје се у саопштењу.

Држава Србија и компанија Ал Дахра из Уједињених Арапски Емирата требало би да, по предуговору о улагању у осам државних пољопривредних комбината, коначне уговоре закључе до 31. марта ове године.

Предуговором чији је текст објавило Министарство финансија и привреде Србије (www.мфп.гов.рс), предвиђено је оснивање нове, заједничке компаније, у којој ће 80 одсто удела бити у власништву Ал Дахре, а остатак ће заједнички припадати Републици Србији и Граду Београду. Заједничка компанија уложиће 100 милиона евра у систем за наводњавање, агротехнички развој и обртни капитал, док Република Србија неће бити у обавези да обебеди средства, нити гаранције за инвестиције у тим комбинатима.

Предуговором је предвиђено и да Министарство пољопривреде Србије и нова компанија закључе уговор о закупу 2.982 хектара пљопривредног земљишта у државној својини на 30 година.

Министарство финансија и привреде јуче је саопштило да ће свих 16.500 хектара које су до сада користили пољопривредни комбинати бити понуђени „искључиво војвођанским паорима у закуп“, а не арапској компанији Ал Дахра.

„Ни један једини хектар, који у закупу користи седам пољопривредних комбината, није обухваћен предуговором са компанијом Ал Дахра, напротив свих 16.500 хектара које су до сада користили ови комбинати биће понуђено искључиво војвођанским паорима у закуп“, навело је Министарство финансија.

Истакнуто је да једино пољопривредно земљиште које је предмет закупа јесте 2.982 хектара које је користило газдинство „7. јули“ које је у склопу пољопривредног комбината ПКБ.

Предуговором је предвиђено да водећа агро-индустријска компанија Ал Дахра у оквиру заједничког улагања инвестира око 200 милиона евра у осам пољопривредних државних газдинстава. Министри финансија и пољопривреде, Млађан Динкић и Горан Кнежевић, како је најављено, састаће се сутра са удружењима пољопривредника и разговарати о планираним пословима са Ал Дахром. 

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Арапски инвеститори уништили туризам на Власини

5 (1) Три године након приватизације ниједан од четири хотела предузећа ХУП „Европа“ на Власинском …

Имовина ПKБ продата испод сваке цене, „неко“ опљачкао Србију за 190 милиона евра!

0 (0) Kомпанија из Уједињених Арапских Емирата Ал Дахра купила је у октобру 2018. године …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *