Економија

Папири коче исплате клијентима Агробанке

Први дан припајања Агробанке Поштанској штедионици обележиле гужве. Пуномоћ по рачунима не важи, па клијенти морају да долазе лично

ПРВИ дан преласка клијената Нове Агробанке у Поштанску штедионицу протекао је мирно, иако су сви шалтери били пуни. Готово идентична слика била је у филијалама Поштанске штедионице, као и пред преузетим шалерима Агробанке.

– Дошла сам да средим папирологију око текућег рачуна и преузмем нову платну картицу – каже Београђанка коју су из централе Агробанке упутили у Штедионицу. – Морам да подигнем новац, а банкомати још не раде.

Како је “Новостима” потврдио Срђан Цекић, председник извршног одбора Поштанске штедионице, да би могли да располажу својим рачунима, сви клијенти Нове Агробанке морају лично да се појаве на шалтеру Штедионице.

– Током викенда смо преузели све активне рачуне из Нове Агробанке и пренели смо стања рачуна. Али, неопходно је да сада ти клијенти дођу на наше шалтере и идентификују се уз личну карту, потпишу нови уговор са Штедионицом и подигну своју дина картицу, којом могу да подижу новац и са банкомата – објашњава Цекић.

ФИРМЕ У ПРОБЛЕМУ 

НЕ могу ни да отворим нови рачун, нити да угасим стари – рекао нам је у понедељак власник фирме који је имао рачуне у Новој Агробанци. 

– Шта год да изаберем од то двоје, морам да донесем оверен ОП образац и да поновим целу процедуру, као да отварам нови рачун. За то време, новац ми је заробљен. Први човек Поштанске штедионице истиче да фирме свакако морају да отворе рачун у банци.
– Што се тиче документације, процедуру ћемо максимално поједноставити, али клијенти просто морају да сарађују, јер је ово и за нас ванредна ситуација, па морамо да водимо рачуна да не дође до злоупотреба – објашњава за “Новости” Срђан Цекић.

На питање да ли је то разлог што поједини клијенти, као “овлашћена лица” на текућим рачунима Агробанке нису у понедељак могли да подигну новац, Цекић одговара потврдно.

– Сваки власник рачуна мора да се идентификује, и тек пошто потпише нови уговор може да да нову пуномоћ за коришћење свог текућег – каже Цекић додајући да је цела ова процедура за клијенте бесплатна.

Када је реч о штедњи, Цекић истиче да је за целокупан износ депозита који доспевају у овој недељи обезбеђено сто процентно покриће у валути у којој је штедња и положена. И тако ће бити и у наредном периоду.

– Поштанска штедионица је добила финансијску подршку већу од 200 милиона евра, тако да можемо да кажемо да је банка хиперликвидна и да никаквих проблема са исплатом штедње неће бити – објашњава Цекић. – Штедиша може да бира: да ли подиже свој новац у целости или ће је орочити под условима које прописује Штедионица.

Поштанска штедионица је од Нове Агробанке преузела 56 филијала, око 300 запослених, и укупно 155.000 клијената, међу којима је 15.000 предузећа, 80.000 грађана и још 60.000 пољопривредника.

Клијенти Агробанке са којима смо у понедељак разговарали углавном су долазили управо због текућих рачуна. Тек понеки штедиша најавио је да би подигао свој новац. Било је и студената који су дошли због подизања новца од стипендије, али и оних који су плаћали рачуне и нису желели да прошетају до неке друге банке.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!