fbpx

Паушалац већи за 5 % предузетнику који запосли некога?!

0
(0)

Хоће ли пословање такозваних паушалаца убудуће бити предвидљиво уз нову Уредбу Владе Србије о критеријумима и елементима за паушално опорезивање? Међу паушалцима би могли да се нађу и лекари, ветеринари, преводиоци, инжењери, док у категорију других професионалних делатности потпада већина предузетника из информационог сектора.

Изменама се прецизирају и критеријуми за одређивање висине паушалног пореза. Конкретно, ако се предузетницима увећава пореска основица за тренутну годину, она не може бити увећана више од 10 одсто, ако је била увећана и претходне године.

По запосленом раднику, полазна основица се увећава за пет одсто, али то увећање не сме да буде мање од пет одсто његове просечне месечне зараде.

„Ова уредба доноси неке промене, пре свега у неком домену да оне укључују неке нове делатности које ће моћи да буду паушално опорезоване. Она уводи ту неку врсту лимита да повећање неће моћи да буде веће од 10 одсто, али проблем је што је у ЕУ тај лимит – годишња инфлација плус 1 одсто. Тако да је то само једна делимична олакшица паушалцима“, објашњава Драгољуб Рајић из Мреже за Пословну подршку.

Он истиче да на снази и даље остаје, како каже, бесмислена одредба да сваки поушалац који запосли некога и почне да му исплаћује зараду са пуним порезима и доприносима, има увећање пореза од 5 одсто.

„Он је практично до сада имао оувећање од 10 одсто, али је то спуштено на 5 одсто. Нигде у Европи немате случај да неко ко запошљава људе у суштини плаћа још порез на порез“, напомиње Рајић.

Рајић каже да Уредба можда олакшава и упућује Пореске управе на то да имају у виду да свако ко отвори предузетничку радњу треба да буде опорезован слично као неко ко већ ради у тој делатности, али напомиње да ће много тога зависити како ће пореске управе у пракси тумачити ову Уредбу.

Извор: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Већи порез на имовину у Новом Саду

4 (1) Ову одлуку о повећању донело је Градско веће 29. новембра и она није …

Стижу решења за порез на оружје

1 (3) Пореска управа Србије саопштила је да је у току уручење решења о утврђеном …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *