fbpx

Пчеле убијају пестициди чији увоз нико не контролише!

0
(0)

Бачка Топола – Након више од месец дана од највећег помора пчела у Србији, пчелари у Бачкој Тополи и даље су без одговора шта је уништило трећину кошница на територији ове општине. Од око 1.500 кошница са колико су располагали чланови удружења, више од трећине је потпуно уништено.

„Када је проблем настао општина је формирала посебну комисију за утврђивање висине штете. Обишли смо све пчеларе који су пријавили угинуће и пописали да су уништене 672 кошнице. Висина штете је 13.440.000 динара. Колико је нама познато ово је највеће угинуће пчела у Србији”, каже за „Политику” Иштван Немет, заменик председник Удружења пчелара у Бачкој Тополи. Он додаје да се ово односи само на чланове удружења, а да нису пописана страдала пчелиња друштва у домаћинствима која су се аматерски бавила пчеларењем и нису била чланови удружења, што значи да је штета и већа.

Од средине септембра страдале су све кошнице које су биле постављене источно од Бачке Тополе, у насељима Гунарош, Ново Орахово, Његошево, Победа, на делу ка Бечеју. Од почетка се сумњало да су пчеле отроване неким хербицидом којим је третирана амброзија, у то време и једина медоносна биљка. Међутим, и више од месец дана након помора, ова нагађања нису ни потврђена ни оповргнута.

„За сада можемо да кажемо само то да имамо потврду из лабораторије да пчеле нису биле болесне већ отроване. Од чега, не знамо ни данас”, каже нам Немет. Због тога и кривац за злочин према природи остаје неоткривен и некажњен.

У разговору са пчеларима јасно је незадовољство јер чини им се да неко стопира да се утврди разлог тровања пчела. Подсећају да су угинули примерци две седмице чувани у замрзивачу лабораторије у Бачкој Тополи док су напокон, на њихово инсистирање послати у ВМА као референтну установу. Од тада се чекају резултати. Пчелари још додају да су у разговору са власницима салаша на потезу где су страдале и пчеле, чули да ове јесени није било ни мува, ни комараца и због тога и даље сумњају на неки отров који је неконтролисано распршен по пољима и који је имао овако негативан утицај на пчеле и инсекте. Како је у разговору за „Политику” рекао пчелар Шандор Лошонц пчеле су само сигнал да нешто у природи није у реду, и да је велика вероватноћа да је оно што је убило пчеле удахнуло и на десетине породица које живе на том месту.

Еколошки и здравствени аспект само је једна страна овог проблема, за већину произвођача меда кошнице су биле и једини или додатни извор прихода. Када је помор установљен, општина је обећала помоћ и за сада је на томе остало. Иштван Немет каже да су им се јавили савези пчелара на нивоу Србије и Војводине, али да су сви заједно немоћни да утичу на то да добију резултате анализа, или неку финансијску помоћ.

Аутор: Александра Исаков, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помор пчела у Србији: 30 милиона угинуло у само једном атару — црни биланс није коначан

0 (0) У делу атара Кикинде регистрован је масован помор пчела. Утврђено је да су …

Почињу контроле засада да се утврди ко убија пчеле, тражи се помоћ грађана и МУП-а

0 (0) Удружење „Сачувајмо пчеле“ и Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, укључени …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *