ПДВ већи два одсто

ПДВ већи два одсто

Новости сазнају – Влада Србије се ипак одлучила на непопуларну меру да би попунила буџет. Пореска стопа код основних намирница 10, а остале робе 20 одсто

Порез на додату вредност ће од 1. октобра ове године бити већи за два одсто, сазнају “Новости”.

Министарство финансија и привреде покушавало је да другим мерама и уштедама избегне повећање пореза на потрошњу. Међутим, потреба да се у буџету обезбеде средства и смањи рекордно висок дефицит, који ће у овој години бити виши од седам одсто друштвеног производа, учинио је повећање ПДВ неминовним.

Према сазнањима “Новости”, све производе који су до сада били у групи оних на које се плаћа нижа стопа пореза на додату вредност, а у питању су углавном основне животне намирнице, сада ћемо плаћати више за два одсто, односно порез на додату вредност биће уместо досадашњих осам – десет одсто.

УТИЦАЈ НА ЦЕНЕ Процене економиста говоре да ће повећање пореза на додату вредност неминовно довести до раста цена, али да би тај ефекат требало да буде једнократан. Рачуна се да би инфлација, заправо, због ове одлуке могла, на годишњем нивоу, да порасте за око два одсто.

С друге стране, општа стопа пореза на додату вредност ће од 1. октобра износити 20 одсто.

Према рачуницама Министарства финансија, буџет је, захваљујући чињеници да је списак робе за коју се плаћа нижа пореска стопа прилично дуг, имао корист од овог вида намета као да је он ефективно око 14 одсто.

– Сада, након измена Закона о порезу на додату вредност, ефективна пореска стопа биће, вероватно, око 18 одсто – тврде за “Новости” извори из Министарства финансија. – Примећени су, такође, покушаји злоупотреба ниже стопе пореза на додату вредност, односно веште књиговође су књижиле робу која спада у групу за коју се плаћа стандардна стопа као ону на коју се плаћа нижа стопа. Тиме је, наравно, оштећен буџет. Планирано је да порески инспектори убудуће овакве појаве ефикасније контролишу.

Новости
 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

И од молера ускоро добијате фискални рачун: Стижу нова правила у Србији

И од молера ускоро добијате фискални рачун: Стижу нова правила у Србији

Нови Закон о фискализацији, чији је почетак примене од 1. јануара 2022. године заснива се …

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ усвојили закон за фриленсере и тако гурнули 100.000 људи у дужничко ропство!?

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ усвојили закон за фриленсере и тако гурнули 100.000 људи у дужничко ропство!?

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *