Пензије: Повишица само 500 динара

Пензије: Повишица само 500 динара

0
(0)

Октобарско усклађивање пензија ће, због инфлације, бити далеко мање од очекиваног. Уместо просечног повећања од планираних 1.500 динара, пензионерима ће се дати само 500

ПРОСЕЧНА пензионерска повишица ће у октобру бити три пута тања од очекиване! Тако ће 1.692.940 најстаријих у просеку ојачати своја примања за једва 500 динара, уместо за скоро 1.500, колико би им припало да није измењен Закон о пензијском и инвалидском осигурању.

У Министраству рада, запошљавања и социјалне политике кажу да је стари закон промењен и да се повишица овога пута ”додељује у складу са могућностима”.

– Пензије ће се повећати за два одсто у октобру и исто толико у априлу идуће године – потврдио је ”Новостима” Зоран Милошевић, помоћник министра за пензијско осигурање. – Такву одлуку је донело Министарство финансија, у складу са утврђеном политиком фискалне консолидације и планираног прихода буџета, раста бруто домаћег производа и других фискалних параметара.

ПЛАТЕ КАО РЕПЕР ЗА ПОВЕЋАЊЕ МИНИСТАРСТВО финансија је, пре свега, утврдило раст зарада у јавном сектору према реалним могућностима буџета – додаје Милошевић.
 – То значи да ће се зараде у јавном сектору ускладити за два одсто од 1. октобра ове године и за два одсто од 1. априла 2013. године. С обзиром на раније договорену политику кретања пензија на исти начин као и зарада у јавном сектору, наведени раст зарада односи се и на пензије.

У пензионерским организацијама, међутим, негодују на овакве резове у последњем часу.

– Пензије се усклађују са растом потрошачких цена, а инфлација је од априла до августа већ достигла 4,8 одсто. У септембру ће бити између један и два одсто, па би самим тим пензије требало да се повећају за најмање шест процената – рачуна Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине. – А пошто се дефицит из буџета надокнађује преко леђа пензионера, Скупштина је усвојила измене закона о ПИО и одређена је повишица од само два одсто. Тиме су пензије опет обезвређене, а обећања да најстаријима неће падати стандард још једном су пала у воду.

Ненадић додаје да црно време тек долази.

– У овој години пензије ће бити укупно повећане за само четири одсто, а процењује се да ће инфлација у 2012. достићи 12 одсто. А за нова усклађивања у априлу 2013. у обзир ће се узимати нова смањена основица чиме ће додатно опасти реална снага пензија.

У Савезу примећују и да пензије све више заостају за платама. Данас просечна пензија чини само 58 одсто републичке зараде, а у јануару 2012. била је чак 64 одсто.

Зато ће се мало ко обрадовати јесењем усклађивању. Најзадовољнији ће бити војни пензионери који ће у просеку добити додатних 872 динара на чек од 43.643 динара. Да је закон о ПИО остао нетакнут, припало би им чак 2.616 динара! А најмање ће новца избројати 216.466 пољопривредника. Они ће, рачунају у Фонду ПИО, добити повишицу од скромних 194 динара. Највише је, ипак, пензионера из некадашње категорије запослених – 1.365.899. Тренутно је на њиховим чековима у просеку исписано 24.479 динара, а након јесењег усклађивања, примаће по 24.967 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поново се мењају услови за пензионисање и шта ће бити са условом за радни стаж

Поново се мењају услови за пензионисање и шта ће бити са условом за радни стаж

5 (4) У складу са Законом о ПИО, услови за остваривање права на старосну пензију …

У Србији минималне плате и пензије нису ни близу цене просечне потрошачке корпе

У Србији минималне плате и пензије нису ни близу цене просечне потрошачке корпе

5 (1) Тек што су се представници владе, синдиката и послодаваца договорили да ће минималац …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend