Став

Пензиона пирамида – државно (робо)власништво: цео радни век плаћања илузије

Постоји ли разлика између Дафимент, Југоскандик и ПИО фонда?

Стручњаци за пензионе системе већ дуже време упозоравају да је овакав систем неодржив и да ће се исплаћивати све мање пензије. Страначки и лобистички експерти предлажу реформе постојећег ПИО фонда и уплате добровољног пензионог осигурања, али је прави проблем много oзбиљније природе.

Први државни пензиони систем основао је канцелар Бизмарк почетком 1880-их година у Немачкој. Изнуђени уступак Немачког канцелара социјалистима био је резултат демонстрација радника који су тражили већа права и боље услове рада. Уместо већих плата, понуђене су им – пензије као нови одбитак од плате.

Бизмарк је изабрао границу од 65 година за одлазак у пензије зато што је то био просечни животни век у тадашњој Немачкој. Бриљантна идеја оснивача пензионог система није била да стварно некоме нешто плати – већ да омогући држави да легално отима од плате цео радни век.

Пензиони фондови од самог свог оснивања су замишљени као пирамидална шема, такозвана „Ponzi’ Scheme“ – Понцијева превара. Систем је замишљен тако да функционише све док је број „улагача“ – оних који уплаћују, већи од броја корисника. Минимална квота за функционисање пензионе пирамиде је 2:2,1 где је за двадесет пензионера поребан 21 радник који уплаћује у фонд.

Илузија је да новац који се уплаћује за пензионо осигурање стоји негде у банци на рачуну – све то иде на исплату оних који су већ провели цео живот радећи за државну „пирамидалну пензију“. Економске кризе, раст незапослености и смањени природни прираштај довели су пензијске фондове до колапса.

Постоји ли разлика између Дафимент, Југоскандик и ПИО фонда
Постоји ли разлика између Дафимент, Југоскандик и ПИО фонда

Први знаци пуцања „пензионог балона“ су константне уплате из буџета за исплату пензија. Следећа фаза је смањење исплата, које се може постићи девалвирањем вредности валуте или директним смањењем пензија – код нас брендирано као „инвестиција у будућност“.

Трећа фаза су „експертски савети“ за уплаћивање нове пензионе пирамиде – добровољног пензионог осигурање. Ради се о потпуно истој Понцијевој шеми која такође функционише све док је маса уплате већа од количине исплате.

Подизање старосне границе за одлазак у пензију као следећа фаза одлагања пуцања пензионог балона, додатни је доказ да држава не жури да врати паре које је отимала цео радни век. Права сврха система није заслужено уживање пензионера након целог радног века уплате осигурања – већ финансирање државног апарата.

Статистика каже да радник у Србији више времена проведе радећи за државу него за себе. За порезе, таксе и пензионо осигурање радник просечно проведе на послу 201 дан од 365 колико их има у години.

Третирајући раднике и грађане као своје власништво, држава се према пензионерима понаша као фирма према непожељним радницима. Након смањења исплате увек долази до смањења броја оних којима се уплаћује, што систем спроводи на алтернативне начине.

законом обавезна присилна вакцинација у Србији

Инфо Анонимни

Референце:
http://anon.in.rs/?p=3704
http://anon.in.rs/?p=3894
http://anon.in.rs/?p=3662
http://mentalfloss.com/article/31014/why-retirement-age-65
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=03&dd=14&nav_id=968573
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:547473-Duze-radimo-za-drzavu-nego-za-sebe
http://www.medrounds.org/encyclopedia-of-aging/2006/01/retirement-age-history-of.html

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. За ПИО фонд Србије постоји јасан искорак свих “Корисника пио фонда Србије”, ми то по Српски кажемо “пензионера као и по “Обавезника ПИО фонда Србије” а тај искора је врло упрошчен и он се огледа да би сви ми, једни и други морамо се Удружити и самоорганизовати да преузмемо комплетно управљање и организовање самог ПиО фонда Србије. Зашто би то ми требали да урадимо, па одговор је врло упрошчен, а он се огледа у томе што у Србији не би била најмања пензија испод 400 Евра у динарској против вредности за године живота. То значи да Вас нико не би питао или тражио од Вас да потврдите да имате 65 година живота, већ по аутоматизму би Вам на Ваш рачун у банци стизала тајкозвана “СТАРОСНА ПЕНЗИЈЕ. Постоји и други вид пензије који би произашао из године минулог радног стажа. То значи да ако сте у свом животном веку радили само нешто ок 4 године рада, или коју годину више па све до оних радних кључних година рада , пуног радног стажа, и из тога би произашла “пензија” из миниолог радног стажа, Питате се и одакле новац кад је ПИО фон у неизерљивом минусу. Напротив, ПИО фонд Србије није био ника у минусу, нити је дан данас у минусу, он је само ољуштен, он је само изједен изнутра и таг тог преливањ новца са рачуна ПИО фонда није испарио, није невидљив, врло је јасан и тако Удружени и самоорганизовани повратићемо сав новац који се је преливао. Неко ће да ме упита зашто Нешковићу не кажеп да је подкардан, па зато што то није била крађа, комунисти су узимали а у том узимању он није фалио. Кад је нешто украдено, може се приавити полицији да се наптрави записник о томе што је украдено јер нема га више. Не комунисти су узимали и није фалило. Кумровачка школа је дан данас прејака јер смо несложни, нејединствени и тако уситњени ништа не можемо против терора мањине над нама већином, Онавц је ту треба само да пружимо руке и да га узмео јер је то наше. Не тражимо туђе већ тражимо само наше. Постоји још један јасан траг тог преливања новца са рачуна ПИО фонда Србије а речићу Вам само једну ситуацију а има их безброј. Када је био председник Југославије Милан Панић он је узео са рачуна ПИО фонда Србије динара у вредности 2.000.000,00 америчких долара за своју фабрику лекова коју је тада поседовао у Србији. када је ову фабрику продао ни динар није вратио на рачун ПИО фонда Србије. Прича је дубока и широка али врло јасна. Ако сте спремни да Ваш новац повратите као што сам ја спреман онда Вам предлажем да се више не колебате ни мало, већ да се удружите самном сви до задњега, да сви станемо под један барјак и пензија у Србији ће да буде толико сигурна и конфорна да ће те два пута у години ићи у бање или мора по свом избору. Ово је позив да се Удружимо, Мој имејл је e.mail:[email protected]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!