fbpx

Пензионери траже повишицу и догодине

0
(0)

Најава Себастијана Соса, шефа канцеларије Међународног монетарног фонда у Београду, да у буџету за 2019. неће бити довољно пара за још једно повећање пензија, у најмању руку је разочарала ову вишемилионску популацију. Управо зато траже од владе да уочи усвајања новог буџета за наредну годину још једном преиспита своје финансије и види да ли је то и дефинитивна одлука или пара ипак има.

Уколико се, међутим, у праксу спроведе ова Сосина најава, то дефинитивно значи да ће пензионери наредне године остати без и једног динара више. Чак и без оног минималног повећања које су добијали док је четири године на снази био и Закон о привременом умањењу.

Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине и потпредседник Савеза пензионера Србије, каже да у октобру није било никаквог повећавања пензија, него враћања на износ пре умањења из октобра 2014. године.

– Пензионери врло добро знају шта је повећање, а шта смањење пензија, шта је номинална, а шта реална вредност пензија, те нема потребе да им Соса, нити било ко други, потцењује интелигенцију – каже он.

На питање шта би било да Соса није рекао да је формула за обрачун пензија суспендована до 2020. године, да ли би то значило да би повећања било, Ненадић објашњава, да се по важећој, званичној формули и члану 80 Закона о ПИО пензије усклађују с кретањем инфлације. То значи да нема увећања пензија, већ само одржавања њихове вредности. Односно, спречавања да дође до њиховог умањења. За пензионере је свеједно да ли ће им пензије бити умањене Законом о привременом умањењу, или тиме што не прате раст инфлације, ако се оне не усклађују с истим. У оба случаја вредност пензија и њихова куповна моћ падају и примања пензионера се своде на голо преживљавање, каже наш саговорник.

Ненадић истиче да је добро што ће укидањем претходног закона најстарији у наредној години примати пензије које су зарадили. Међутим, надлежни морају да нађу начин да у наредној години ипак повећају пензије свих пензионера, односно да их ускладе с очекиваним растом инфлације, како би се сачувала њихова вредност.

– То је могуће, јер би такви издаци државу коштали између 10 и 12 милијарди динара за целу годину. Разлог више да влада послуша глас пензионера је што ће се у овом случају избећи лош утицај на пензијску потрошњу у 2020. и наредним годинама, јер ће се константно смањивати учешће пензија у БДП-у. Држава посебно мора да обрати пажњу на пензионере с најнижим примањима и да им бар у два наврата исплати посебне новчане накнаде.

– Уместо смањивања пензија усвојено је законско решење по ком се наставља са њиховим неусклађивањем, а при том су надлежни све време обећавали „да нема шансе да се после укидања закона о привременом умањењу враћамо тамо где смо били – каже председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић.

– Сада је већ видљива прикривена реформа пензијског система у којој држава не гарантује стечена права пензионера, којима би примања требала редовно да се усклађује са инфлацијом. У исто време руши се поверење у Фонд ПИО, због чега тренутно запослени са примањима већим од просечних, свесни да им уплате доприноса у Фонд ПИО неће обезбедити одговарајућу пензију, почињу да уплаћују доприносе ПИО на законски минимум и у исто време уплаћују у приватне пензионе фондове – закључује Борковић.

Аутор: Ј. Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пензионерима 100 евра аутоматски, остали грађани морају да се пријаве телефоном

1 (3) „Пензионери и корисници социјалне помоћи добиће по аутоматизму помоћ државе од 100 евра. …

Вучић понижава пензионере и шири хистерију и панику (видео)

4.1 (9) Након што је под претњом кажњавања најстарије суграђане затворио у вишенедељни кућни притвор, …

2 Коментара

 1. ОД ПОВЕЋАЊА ПЕНЗИЈЕ МРКА КАПА И ДОГОДИНЕ?

  Пензионери траже повећање пензије и следеће, 2019. године, а нису добили и ово толико обећаног повећања пензије oвe годинедо нивоа но никада веће. Драговољна и дародавна власт је у праву што неће да повећа пензију и следеће године. Са обећаним овогодишњим повећањем пензија 8,8 до 13,3% и некима још 5%, затим вишекратна динарска помоћ, пензионери довољно ће преједу и следеће године, а били су гладни и жедни четири претходних година. Власти се плаше, да од толике хране пензионери драги њима, се не преједу и унереде (ус*ру), а унапређујемо заштиту околине.

 2. KAKVE PENZIJE!?
  POGLEDAJTE STA RADE SA FONDACIJAMA ZA LECENJE DECE KOJE SU POKRENULI LJ U D I, SERGEJ TRUFUNOVIC, IGOR IURIC, COVEK KOJI SE BORI ZA VECE KAZNE SILOVATELJIMA I UBICAMA DECE, PROGLASISE IH LOPOVIMA, HOCE DA IH HAPSE, PROZIVAJU IH ZA PRONEVERU!?
  POGLEDAJTE KAKVE BLJUVOTINE IZNOSE O NJIMA PO NOVINAMA I NAJME SMECE DA PLJUJE PO NJIMA U KOMENTARIMA!?
  PROZIVAJU IH DEGENERICI KOJI PRED DECOM ORGIJAJU PO ULICAMA, PEDERI, PEDERUSE, SLINAVCI KOJI SLINE PRED SVOJIM GOSPODARIMA A IZIVLJAVAJU SE NAD NAMA I NASOM DECOM!
  SRAMNO DOBA, SRAMNO!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *