понедељак , 21 септембра 2020

Пензионри тврде да је Уставни суд адвокат Вучићеве власти и подносе тужбу Стразбуру

0
(0)

Уставни суд се бавио проценом ефеката, а не уставношћу закона којим су привремено смањене пензије. То потврђује и његов закључак да су „мере у функцији финансијске одрживости пензионог система“, што није правна категорија, већ економска и не може бити посао Уставног суда

Уставни суд се позива на уставну могућност ограничења имовинских права грађана, као и Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, без навођења било ког члана Устава или Конвенције, остављајући на тај начин слободу извршној власти да по свом нахођењу укида људска права и слободе грађана, што представља увод у диктатуру и укидање Устава земље

Тачно је да постоје уставне могућности укидања имовинских права и слобода, али су те могућности сведене на најмању могућу меру – у условима када је земља у опасности, када је проглашена мобилизација, или непосредна ратна опасност, што овде никако није случај

ОДБАЦИВАЊЕМ иницијативе Удружења синдиката пензионера Србије за оцену уставности Закона о привременом уређењу исплате пензија, Уставни суд се тешко огрешио о Устав Републике Србије и донео политичку а не правну одлуку.

Овај закључак произлази из образложења Уставног суда које је без преседана у правној пракси цивилизованих држава.

Из њега јасно произлази да судије нису оцењивале уставност Закона, већ су се упустиле у образлагање разлога законодавца и тиме практично постале полуга извршне власти.

Поред тога што то није посао Уставног суда, одлука је и правно неутемељена, делом базирана на погрешним чињеницама и образлагана политичким и економским, а не правним аргументима.

Парадоксално је такође да Уставни суд није утврдио флагрантну мањкавост Закона који већ у наслову указује на своју привременост, то јест, временску ограниченост, док у самом Закону није наведено до ког времена је то ограничење, те је из тог разлога разматрани Закон и формално-правно мањкав.

Суд се бавио проценом ефеката, а не уставношћу закона.

Потврда овог је и његов закључак да су „мере у функцији финансијске одрживости пензионог система“, што није правна категорија, већ економска и не може бити посао Уставног суда. Јер, ефекти законских мера не морају да дају очекиване резултате.

Уставни суд се позива на уставну могућност ограничења имовинских права грађана, као и Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, без навођења било ког члана Устава или Конвенције, остављајући на тај начин слободу извршној власти да по свом нахођењу укида људска права и слободе грађана, што представља увод у диктатуру и укидање Устава земље.

Тачно је да постоје уставне могућности укидања имовинских права и слобода, али су те могућности сведене на најмању могућу меру, у условима када је земља у опасности, када је проглашена мобилизација, или непосредна ратна опасност, што овде никако није случај.

Уставни суд се мимо своје надлежности и ван правног оквира бавио и бројкама, па је тако погрешно оценио да „већина пензионера није обухваћена Законом“.

Да су судије радиле посао за који нису обучене, показују подаци да су поменутим Законом оштећени сви пензионери, и они са пензијама мањим од 25.000 динара. Наиме, директно је оштећено више од 700.000 пензионера, што је тачно половина укупне пензионерске популације, а посредно и они са пензијом мањом од 25.000 динара, јер им је Законом о пензијама загарантовано периодично усклађивање примања у складу са порастом трошкова живота.

Уставни суд се чак бавио и висином примања земљорадника (!), што је ван сваког смисла. Па чак и да се ради о мањини, а не о огромном броју грађана ове земље, Уставни суд је дужан да оцењује и штити права и грађанина – појединца!

Овим је Уставни суд пренебрегао један од основних правних постулата – да су грађани једнаки пред законом, без обзира на њихов број, боју коже, вероисповест и друго.

Удружење синдиката пензионера Србије шокирано је оваквим образложењем Уставног суда, али му је, парадоксално звучи, и захвално. Јер, је после ћутања дугог скоро годину дана, најзад, објављивањем ове одлуке омогућио пензионерима да правду потраже ван своје земље, ван ове власти и ван оваквог накарадног правног система, у коме Устав не гарантује основна права и слободе.

У борби за права пензионера и поштовање Устава, УСПС сматра ову долуку Уставног суда политичким памфлетом и своја права потражиће пред Међународним судом у Стразбуру.

Извршни одбор УСПС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Уставни суд одбацио иницијативе за оцену уставности проглашења ванредног стања

5 (1) Уставни суд је саопштио да је, у предметима оцене уставности и законитости општих …

ПУЦА ШВАЈЦАРСКИ МОДЕЛ Вучићеви медији већ говоре о новом смањењу пензија!

4.9 (10) Да ли ће пад привредне активности и смањена уплата доприноса утицати на примања …

Један коментар

  1. Kada ustavni sud kaze da je penzija garantovana, ali iznos penzije nije, to znaci da moze sutra bilo koji ludak na vlasti da kaze „evo ti pet evra i to ti je penzija“! A to sto kao daju obrazlozenje za ovaj pamflet budalastina, koji ne prilici visokoj instanci, vec polupsmenim politicarima, dodatno ih kandiduje za odsluzenje kazne za zloupotrebu sluzbenog polozajja, posle pozitivne odluke suda u Strazburu, koja je neminovna u korist opljackanih penzionera!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *