fbpx
Насловна / Србија / Економија / Пљачка: Килограм шљива 10 динара

Пљачка: Килограм шљива 10 динара

Ваљево – Поред пшенице, а процењује се и кукуруза, рекордни принос у овој години оствариће и произвођачи шљива. Међутим, том високом учинку, тј. берићету, неће се много радовати произвођачи националног воћа из ваљевског краја.

Први разлог су ниске откупне цене које не прелазе 10 динара за килограм, а многи сматрају и да шљиву неће имати ко ни да откупи. Подсећања ради, на подручју ваљевског краја и Колубарског округа има више од милион родних стабала, од којих се већина повила до земље од тежине рода.

У току је берба и откуп раних сорти, док за петнаестак дана почиње ударни део кампање. На манифестацији „Дан купина“ били смо изненађени када смо видели шљиве на изложбеном пулту Војислава Ђокића, пољопривредника из ваљевског села Бобове.

Како је рекао, донео је шљиве како би на време скренуо пажњу јавности и држави о недопустиво ниској откупној цени – мање од 10 динара за килограм. Да би сликовитије показао шта се дешава са воћем када добро роди, иако је прегурао шесту деценију, направио је стој на глави, показавши да је и у нашој пољопривреди много тога постављено наглавачке.

– Питам се да ли нешто слично може да задеси пољопривреднике у земљама Европске уније. Они би у оваквим ситуацијама, поред добре зараде, били и одликовани. Нажалост, код нас се не зна када је горе, када роди или када нема шљива ни за пекмез. Произвођаче сви цеде као сунђер, док држава ћути. Ми само тражимо гарантовану минималну цену откупа како бисмо могли неке послове да планирамо, али нас нико не чује – каже Војислав који под шљивом има више од једног хектара.

Саша Радовановић, директор Дирекције за пољопривреду у Ваљеву, доскорашњи председник Удружења воћара овог краја и специјализант из области воћарства по методологији института из Падове у Италији, сматра да је неопходно учинити неколико важних потеза и производњу ове воћке подићи на виши ниво.

– Држава треба да одлучи хоће ли шљиву да сврста у стратешки производ, јер би са таквим статусом имала бржи пролаз и квалитетнију заштиту током свих циклуса. То подразумева и утврђивање, на период од пет до десет година, минималне загарантоване откупне цене. Што се тиче произвођача, ни они не могу седети скрштених руку и морају ценити своје парче земље и производњу. Неопходно је да примењују агротехничке мере, да шљиву не млате, већ тресу, да је обавезно третирају, јер нико неће да једе црве. Постоје препарати који су по стандардима ЕУ и врло су приступачни. Битно је и удруживање како би се постигле количине за које ће се заинтересовати како домаћи, тако и инострани купци – каже Радовановић.

Иначе, из већих прерађивачких комбината, хладњача и неколико земљорадничких задруга из овог подручја најављују да ће откупити велике количине свежих шљива. Само из ЗЗ Пецка кажу да ће осушити рекордну количину од 1.000 тона, што значи да ће откупити три до пет пута више свежих плодова.

Ако се овоме дода и више од 350 мини-сушара у власништву пољопривредника, које ће такође бити максимално упослене, нема разлога за претерани страх да ће шљиве остати необране. Што се тиче Националне српске асоцијације за суву шљиву, основане пре четири године у Колубарском округу, и поред амбициозних планова она није испунила очекивања.

Бољи познаваоци прилика у воћарству и пољопривреди кажу да се од асоцијације којом руководе политичари „опште“ праксе није могло ни очекивати ништа спектакуларно.

 
Будо Нововић
Фото Б. Нововић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Људи којима је комунистичка банда отела имовину неће да уместо имовине добију обвезнице!

5 (2) Новост за власнике који потражују своју имовину стигла је од директора Агенције за …

Потресно: Монахиње, које чувају гроб патријарха Павла, обраћају се народу и патријарху Иринеју (видео)

4.9 (7) На Ваведење 2019, патријарх Иринеј је донео одлуку да се мирским свештеницима да …

6 Коментара

  1. … seljaku … a onu razliku do prave cene koji naši vlasnici života preko svojih poverljivih ljudi nećemo nikad saznati … zato nama ne trebaju vlasnici naših života već domaćini koji znaju šta je rad i muka i kako se stiče napredak domaćinstva odnosno Srbije … ušli smo u mašinu da oko 13% osvojenih glasova na izborima od ukupnog broja birača je dovoljno da budeš najači politički lider a tako mali broj svojih vernih birača ćeš lako udomiti i to ćemo teško promeniti čekanjem da se ti vlasnici naših života smiluju da pokrenu radikalni promenu političkog i izbornog sistema a to ne možemo da očekujemo da će i naši prava vlast negde u belom svetu to svojim a našim političarima koji često idu po svoje mišljenje kod njih naložiti da sprovedu jer sasvim dobro oni znaju da se srpskom narodu ne može nameteti volja ako oni osete da postoji sistem vlasti koji će doprineti da Srbiji a samim tim i njima biti bolje … zato znaju oni da je bolje da se mi sami vrtimo u krug sve više gladni i žedni i očekujemo da se pojavi novi Tito koji će nam urediti sistem koji omogućava pristojan život a vešti profesionalci će njihovim a našim političkim liderima koji su vlasnici naših života uvek na vreme spremati teme i afer kojima ćemo se mi zabavljati i ne primećivati da vremem neumitno prolazi …

  2. nebi je dao ni jednu sve svinjama bi bacio pa da im jebem majku i politicarima

  3. ja kupujem u Namckoj 200gr.malina iz sugave madjarske skoro 3€ kostaju pa neka vide sta nas seljak dobije za kilo malina jebem ih usta

  4. OVO JE SNS TRAZILI SMO SAD CEMO MALO TRPIMO JEDNO 10 GODINA JEDNOM SU NAS KECALI SAD OPET

  5. TAKO SE PLJACKA ZEMLJA I UNISTAVA NAROD POGOTOVU JADAN SELJAK KOJI JEDINO I RADI ,NEMCI TAKO KUPUJU VOCE IZ SPANIJE I PORTUGALIJE ZA 20 CENTI PO KG A PRODAJU ZA 3EURA NEMACKA JACA A OVI PROPADOSE,SAD TERAJU I NAS DA RADIMO ISTO,SRAMOTA I GREOTA…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *