Престаје производња у зајечарској фабрици Горење Хоме
фото: Н1

Престаје производња у зајечарској фабрици Горење Хоме

0
(0)

Менаџмент Горења донео је одлуку да крајем маја оконча производне операције у зајечарској фабрици за производњу санитарне опреме Горење Хоме, која дуже време послује са значајним губицима, наводи се у саопштењу ове компаније.

У саопштењу се објашњава да је то урађено две године после доношења стратешке одлуке да се пословање фокусира на снажно развијање основне делатности – производњу кућних апарата и постепени излазак из осталих производних делатности. Менаџмент Горења води интензивне преговоре са два потенцијална партнера који би изнајмили или купили простор и капацитете за производњу и омогућили поновно запошљавање радника у зајечарској фабрици у што краћем року, истиче се у саопштењу.

Директор Горења Хоме Зајечар Владо Kребс очекује да би ти преговори могли да буду окончани веома брзо. Према његовим речима, оба заинтересована партнера имају намеру да шире делатност, „па би у овој фабрици посао могло да нађе и више радника него што их ми у овом тренутку имамо“.

Kако је нагласио, „реч је иначе о можда и најбољем тиму запослених који Горење група има, и зато је одлука о повлачењу из производње била веома тешка“. Kребс је напоменуо да „одлука о обустављању производње нема везе са актуелном пандемијом“, већ је резултат „значајних губитака које ова фабрика има“.

Резултат је, како је додао, и „стратешке одлуке Горења да се фокусира на основну делатност производње кућних апарата, и да се повуче из свих осталих, попут производње санитарних уређаја“. У саопштењу се наводи и да је, „у разговору са представницима репрезентативног синдиката, постигнут договор о свим битним елементима окончања уговора о раду и отпремнинама за 102 запослена у зајечарској фабрици“.

Горење Хоме у Зајечару почело је да ради 2011. године, куповином ликвидиране компаније Порцелан. Главни портфолио у протекле две године чинили су производња судопера, умиваоника и санитарне опреме.

„И поред инвестиција од преко 10 милиона евра уложених у опрему и инфраструктуру у претходних девет година, ова фабрика није успела да обезбеди одрживост пословања“, указује се у саопштењу.

У протекле две године, током спровођења стратешког плана о постепеном изласку из споредних делатности, матична компанија у Словенији продала је мариборско предузеће за прераду отпада „Горење Суровина“ и његове огранке фирми „Еко Сировина“, као и фабрику бојлера „Горење Тики“ из Старе Пазове.

Хисенсе Горење „остаје снажно посвећено плановима о јачању тржишних позиција у области основне делатности – производње кућних апарата“.

„Фабрика у Ваљеву остаје центар производње расхладних уређаја Хисенсе Горење за Европу, и у њој је у наредном периоду планирано повећање обима производње и проширивање капацитета“, истиче се у саопштењу.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кинези купили словеначки понос - и три фабрике у Србији

Кинези купили словеначки понос – и три фабрике у Србији

0 (0) Велење — Кинеска групација Хисенс (Хисенсе) постала је власник 94 одсто удела у …

Кинези нуде дупло више од вредности Горења на берзи

Кинези нуде дупло више од вредности Горења на берзи

0 (0) Кинеска компанија Хајсенс објавила је јуче намеру о преузимању већинског пакета акција словеначког …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend