Пријем поводом Дана Војноoбавештајне агенције

0
(0)

Дому гарде у Топчидеру одржан је пријем поводом Дана Војнообавештајне агенције (ВОА). Овој свечаности присуствовали су министар одбране Александар Вулин, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници дипломатског кора и друге званице.

– У свету, у коме, све изгледа унапред договорено, сигурно, у свету у коме велики и моћни изгледају сами по себи непобедиви и сигурни, није све дипломатија. Нешто је, а могу рећи и претежно је обавештајни рад и борба да се заштити оно што не сме да се сазна, али и да се сазна оно што други сматрају да треба да чувају само за себе, а тиче се наше војске, наше земље и нашег народа. Само војне дипломате и војни обавештајци мога да сачувају своју земљу, свако на свом послу, када треба и колико треба – нагласио је министар Вулин.


Министри Александар Вулин, Ненад Поповић и Бранко Ружић

Он је, такође, истакао да докле год Србија има овакву војску, дипломате и обавештајце, може да буде сигурна и мирна, поуздана у себе и дане који долазе, дани који јесу тешки, „дане који умеју, и буду, и биће све тежи, али дане у којима ћемо као и у прошлости,  моћи да се ослонимо на своју војску, на најбоље од њих, на оне који ће да нас заступају, али и да сазнају пре оних који би овом народу и овој земљи нанели зло”.

Заменик директора ВОА пуковник Зоран Стојковић, уз подсећање на историјат војнообавештајне делатности на овим просторима, нагласио је да је правовремено информисање државног и војног руководства и заштита безбедности и интереса Републике Србије свакодневни посао припадника ВОА. Он је истакао да је посебно важно што је државно и војно руководство подржало предлоге ВОА које су одговор на промене у стратешком окружењу.


Пријем је одржан у Дому гарде у Топчидеру

– У том смислу, у току су организационе промене у агенцији ради унапређења наших обавештајно-оперативних способности – рекао је Стојковић.
Он је нагласио да ВОА подржава активности Војске Србије и њене мисије, укључујући и све обимније ангажовање њених припадника на кризним подручјима у свету.

– Посао који обављамо није једноставан, али јесте изазован, тражи пуну посвећеност, храброст и, пре свега, патриотизам. Због тога бих желео да одам признање својим колегама који су заслужни за резултате Агенције – нагласио је пуковник Стојковић.

Према његовим речима, Србија данас има 22 изасланства одбране и, што је најважније у свим важним светским центрима и земљама региона.


Хор је извео химну Србије

– Обављајући војнодипломатску функцију, ВОА се стара да наши војни изасланици достојно представљају Републику Србију, заступају интересе Министарства одбране и Војске Србије у иностранству и доприносе развоју војно – војне сарадње. Како бисмо одговорили на изазове времена који су пред нама, наставићемо да организационо јачамо, да се модернизујемо и пратимо светске трендове у обавештајном раду. Државно и војно руководство уверавамо да ће ВОА и сви њени припадници и убудуће бити прва линија одбране Републике Србије – закључио је пуковник Стојковић.

Дан Војнообавештајне агенције обележава се у знак сећања на 5. март 1884. године, када је Уредбом о ђенералштабној струци у оквирима Оперативног одељења Главног ђенералштаба формиран Спољни одсек, чији је задатак био „проучавање земље и војске европских и суседних држава”.

Политика.рс

Фотографије Министарство одбране

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СВЕДОЧЕЊЕ МОНАХА Полиција и војска шверцују мигранте, упадали нам на имање (видео)

5 (12) Србин.инфо и Народне патроле су обишли манастир Светог Димитрија на Сувој планини, у …

Дејан Павловић: Радник на трафици има већу плату од професионалног војника (видео)

5 (1) Данас смо саслушавали Дејана Павловића, председника синдиката „Слога“ запослених у војсци Србије коме …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend