Рачуни застаревају после 12 месеци

0
(0)

Београд — Уколико јавна предузећа покушају да покрену наплату дуга старијег од годину дана, грађанин има право да се позове на застарелост.

Поједина јавна предузећа већ три месеца користе услуге приватних извршилаца како би наплатили дугове од грађана. Због тога канцеларија омбудсмана подсећа грађане на њихова права у овом процесу.

Грађани се труде да благовремено плате своје дугове за струју, воду како би избегли тужбу и додатно плаћање трошкова. Анкета Радија Б92 је показала да су грађани несигурни у вези са својим правима. Анкетирани Београђани мисле да јавна предузећа имају право да наплате и више година стари дуг. 

Како објашњава војвођански омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих, грађани би требало да имају у виду да одређени рачуни застаревају у року од годину дана. 

„То се односи на накнаду за испоручену топлотну енергију, електричну енергију, плин, воду , димничарске услуге, одржавање чистоће, радио тв претплату. То значи ако се некоме константно на рачуну појављује дуг за неколико година уназад и ако се покрене поступак извршења, грађани треба да истакну приговор о застарелости. Они тим приговором показују да може да им се наплати само обавеза за послењих 12 месеци. Ако то не ураде онда ће та обавеза бити цела наплаћена јер ће се сматрати да грађани вољно пристају да исплате цео дуг“, каже војвођански омудсман. 

Она наглашава да грађани не могу очеквати да ће их суд или неко други упозорити на то да имају право на приговор застарелости него сами морају да воде рачуна о томе.

Више хиљада Крагујевчана било је свесно свог права и позвало се на застарелост рачуна које је преко суда покушала да наплати Електрошумадија. Адквокат Милка Кадрибашић објашњава да је ово грађанима омогућио пропуст у ажурности локалног добављача струје 

„Сва друга јавна предузећа туже периодично грађане по некој својој шеми. Сама судска тужба је довољна да се грађани не могу позвати на застарелост“, каже Милка Кадрибашић. 

Значи, уколико компанија којој дугујете за рачуне у року од годину дана није тражила наплату она губи право на то. Уколико вам ипак стигне судско решење о принудној наплати таквог рачуна приговором о застарелости можете зауве да избришете дуговања о којима јавно предузеће није довољно бринуло.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Станари плаћају 25 пута веће рачуне за воду, јер је квар „иза водомера“

5 (2) Због пуцања старих водоводних цеви, станари у три улаза у Улици Ђорђа Радојловића …

Шта мислиш, знају ли стране службе банке и рачуне у које си сакрио паре покрадене у Србији?

3.7 (13) Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су тачни наводи појединих медија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend