Режимска банда и даље крије од народа шта су потписивали када су продавали „ЈАТ“ и „Заставу“!

0
(0)

Српска јавност пуних шест година чека на објављивање уговора Владе и италијанског Фијата, а ни нова Влада Србије није испунила обећање о објављивању уговора о формирању Ер Србије.

Под извесним притиском јавности, председник Владе Александар Вучић је најавио да ће Влада објавити уговор с Етихадом, за који, подсетимо, бивши министар привреде Саша Радуловић тврди да је изузетно неповољан по Србију.

Међутим, Вучић је начинио необичан потез. Он је најавио да ће непосредно пре уговора с Етихадом објавити уговор с Фијатом!

Није јасно због чега је Вучић повукао паралелу та два уговора, тим пре што је уговор с Фијатом такође у више наврата из многих кругова проглашаван веома штетним за Србију.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић за „Вести“ каже да сви комерцијални уговори које држава склапа, без обзира на то да ли је реч о Фијату, Етихаду или концесији градње аутопута, морају бити јавни.

– Реч је о новцу грађана или капиталним добрима ове земље и јасно је да постоји оправдан интерес јавности да има увид у те уговоре. Влада не сме да пристаје на уговорне клаузуле које би наметнуле компаније да уговори буду тајни – додаје Шабић.

Немања Ненадић из Транспарентности Србија каже да је проблем тих конкретних уговора што за разлику од међудржавних споразума не подлежу скупштинској контроли.

– Тајност уговора у Србији није новина, али је пракса која се већ показала као проблематична у случајевима 24 приватизације. Уместо да се Влада учи на грешкама својих претходника, као да се поново чека да неко из Брисела сигнализира да је таква пракса недопустива, па да се почне са решавањем – наводи Ненадић.

Занимљиво је како је влада (бивша и актуелна) сама изигравала сопствена обећања о транспарентности. Прво је градоначелник Београда Синиша Мали, иначе главни преговарач с Етихадом, рекао да ће споразум бити објављен до краја јануара. У фебруару су стављени потписи, а јавност није сазнала шта је договорено. Министар саобраћаја Александар Антић потом је рекао како ће све бити јавно чим у Централном регистру хартија од вредности буде регистрована Ер Србија, али и после регистрације компаније уговор је остао тајна.

Уследило је обећање актуелне вицепремијерке Зоране Михајловић да ће сви детаљи бити познати пре избора 16. марта, међутим, грађани Србије поново су преварени. Ништа се није променило ни после представљања пословних резултата за првих шест месеци рада Ер Србије 2. априла 2014. године. Синиша Мали тада је рекао да нема више тајни и да је питање дана када ће уговор бити пред очима јавности. Више од месец дана се ћутало да би сада премијер Александар Вучић дао слично обећање уз констатацију да ће прво бити објављен уговор са Фијатом.

Динкић хтео тајну у закон

Повереник Родољуб Шабић истиче да поред Закона о доступности информација од јавног значаја, још један закон штити право јавности да има увид у оно што ради држава.
– Реч је о Закону о концесијама и јавно-приватним партнерствима који је донет непосредно пред реконструкцију прошле владе, а предлагач је био министар финансија Млађан Динкић, који је тада покушао да искључи јавност и ограничи право приступа документима, али пошто сам му запретио поступком пред Уставним судом, он се повукао. Данас имамо добар закон, али нажалост држава га не примењује – додаје Шабић.

Кондић против, прети тужбом

У преписци Транспарентности Србија и Ер Србије по захтеву за објављивање уговора на основу Закона о доступности информација од јавног значаја, генерални директор Ер Србије, Дане Кондић је одговорио писано да би објављивање уговора прекршило одредбу о тајности, те да би Етихад могао да тужи државу пред арбитражним судом у Лондону, или чак и да се потпуно повуче из посла с Ер Србијом.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поглавник Вучић: Биће више Хрвата на власти у Србији

5 (2) * Поводом захтева хрватске мањине да више учествује у власти у Србији, Вучић …

Свођење рачуна у картелу: ВУЧИЋ ПРОТИВ ВЕСЕЛИНОВИЋА

4.7 (55) Србијом већ тридесет година влада организовани криминал. Спрега политике и мафије уништила је …

Send this to a friend