fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Србија међу десет земаља које бележе највећи пад броја становника у свету

Србија међу десет земаља које бележе највећи пад броја становника у свету

Десет земаља које бележе највећи пад броја становника у свету су државе источне Европе, међу којима је и Србија, и процењује се да ће њихова популација бити смањена за више од 15 одсто до 2050. године.

Још више забрињава то што већина земаља одбија разматрање решења за успоравање „предстојеће демографске катастрофе”, наведено је на порталу „Кварц”.

Међу 10 земаља у којима је забележен највећи пад броја становника, како наводе УН, су Бугарска, Молдавија, Летонија, Украјина, Хрватска, Литванија, Румунија, Србија, Пољска и Мађарска, наводи „Кварц”.

На тој листи предњачи Бугарска, и очекује се да ће број становника у тој земљи бити смањен са седам милиона у 2017. на 5,4 милиона у 2050. години, односно за 23 одсто.

Наведено је и да ће се број становника у Србији смањити за 15 одсто, у Хрватској за 17 одсто, а Украјини 18 одсто до 2050. године.

Од 1989. године број становника у најмање 11 земаља смањен је за више од 10 одсто, укључујући Летонију (27 одсто), Литванију (23 одсто), Бугарску и Босну и Херцеговину (по 21 одсто).

На пад популације утичу три фактора – смањење стопе фертилитета, масовна емиграција и релативно висока стопа смртности, наведено је у чланку.

Бета

фото: Марко Ђурић, Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Из Заплања за пола века отишло 70 одсто становника

Ниш – Пра­зни се ју­жна Ср­би­ја, га­се се се­о­ска на­се­ља и све је ма­ње жи­те­ља у …

Демостат: Србија међу 10 земаља у свету које бележе највећи пад становништва; До 2050. године број становника у Србији мањи за 16,62 %

Србија се налази међу 10 земаља у свету које бележе највећи пад становништва, показују подаци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *