fbpx

„Стране инвестиције“ и друге приче за лаку ноћ

0
(0)

Таман када је парола о томе да „пут у Европску унију нема алтернативу“ изгубила сваки смисао услед појављивања алтернативе која на мапи заузима позамашан део земљине кугле, а зове се Евроазијски савез, једна друга парола је заузела њено место, а она гласи да „сваки нови корак на путу ка Европској унији закономерно доводи у Србију нове инвеститоре“. Али погледајмо ту хипнотичку фразу мало детаљније.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је дала последњу у низу таквих изјава, оценивши да је „статус кандидата и пут ка Eвропскоj униjи од изузетне важности за привредни напредак Србиjе“, јер како рече – „када сте земља кандидат, лакше ће доћи инвеститори“, што представља прилично дискутабилно уверење. Наиме, барем до сада се то у значајнијој мери још увек није десило, али оно што је при том посебно занимљиво, то је питање сврсисходности већине досадашњих, а вероватно и будућих, западних инвестиција у Србију.

Ради се о томе да страни инвеститори имају изузетно корисну улогу ако масовно отварају нова радна места, плаћају порезе и доносе нове технологије, али чини се да то са западним улагањима баш и није случај. На пример, када је реч о већем отварању радних места, такву могућност је недавно оповргао професор Економског факултета у Београду Иван Вујачић, констатујући да је у Србији створена илузија да ће стране директне инвестиције створити велику запосленост. А да се не треба увек надати ни другој потенцијалној користи кроз њихово плаћање пореза, потврдио је други универзитетски професор Јован Душанић, рекавши да су страни инвеститори у Србији добили велике пореске повластице и бесплатну инфраструктуру, због чега се по њему ваља запитати: ко у кога више улаже – странци у Србију или Србија у њих?

И напослетку, када се ради о доношењу високих технологија у земљу, ни ту се, барем ако је реч о западним инвеститорима, нису прославили. Потврда у корист те тврдње је стигла у виду научног истраживања у коме се закључује да је чак две трећине директних страних улагања у Србију после 2000. године, а то је био претежно западни капитал, било у послове у којима доминирају ниске технологије и ослањање на јефтину радну снагу, што све заједно не оставља простора за онакав оптимизам којим је одисала министарка за евроинтеграције приликом понављања мантре да статус кандидата и пут ка Eвропскоj униjи наводно представљају магнет за инвеститоре и сигурни бољитак за српску привреду. Штавише, у том контексту, не би било згорег ни да се присетимо истраживања словеначког економисте Мецингера, који је на примеру европских земаља у транзицији доказао да су тамо страна улагања имала искључиво негативан ефекат на привредни раст.

Па ипак, да европске инвестиције могу понекад да буду веома корисне, али не за државе и народе, него за пробрану елиту, може се закључити из најновијег сведочења америчког аналитичара Џерија Колинса од пре неколико дана, у коме он тврди, позивајући се на веродостојне изворе, да су током протеклих месеци из Европе у Украјину редовним авионским линијама нелегално стизале десетине милиона долара, и то како он сугерише, за потребе тамошњих политичара или за финансирање рата на истоку земље. А такве европске „инвестиције“ ће засигурно довести до експлозије, али то ни у ком случају неће бити експлозивни привредни раст.

 

Ратко Паић, Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев режим улаже 10 милијарди евра народних пара без икаквог плана и стратегије

0 (0) Србију у наредних четири-пет година очекује, судећи према речима председника Србије Александра Вучића, …

Вучићу, опет ниси попио лекове јутрос? Којих бре 10 милијарди евра, престани да лажеш!

0 (0) Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће пре краја године бити …

4 Коментара

  1. LJUDI MOI STA MOZEMO DA IMAMO OD SRANI INVESTICIJA SAMO DA IH POMOGNEMO ONI UZMU PARE I ODU DALI SU HASI UKAPIRALI BILO STA NEMA NISTA DOK MI NE PROIZVEDEMO NESTO I PRODAMO

  2. NEMOJ DA NAS ONI BRANE , OTJERAJTE TE AMERICKE PIZDE SUPERMAN I BATMAN

  3. Ова(ј) више ми личи на мушко него женско, па ћу га/је звати Јадранко „претерано сере“ што рече Радован III, као да је род рођени Клемпавом вулину, таман је толико је и руж(а)на да је/(га) чак ни Илић магистар Велимир ни „пијан“(редовно стање мр-а) „нагнао или саџгао“ не би. Кад смо код пића, уз полмоћ малигана који су још увек доступни широким народним масама у задовољавајућим количинама и приступачним ценама можемо некако да превазиђемо ове вербалне мастурбације и орално пражњење црева на микрофоне, „вињак, вињак, вињак па стотињак, дупли, дупли вињак па главињак“………………. можада би ово могао да постане неки радничко-пензионерски хит. Рецитовао Раде Шербеџија ’70-тих, да се зна, нисам ја неша др слина па да плагирам, „шифели“ што рече мутави престолонаследник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *