fbpx
Насловна / Став / „Стране инвестиције“ и друге приче за лаку ноћ

„Стране инвестиције“ и друге приче за лаку ноћ

Таман када је парола о томе да „пут у Европску унију нема алтернативу“ изгубила сваки смисао услед појављивања алтернативе која на мапи заузима позамашан део земљине кугле, а зове се Евроазијски савез, једна друга парола је заузела њено место, а она гласи да „сваки нови корак на путу ка Европској унији закономерно доводи у Србију нове инвеститоре“. Али погледајмо ту хипнотичку фразу мало детаљније.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је дала последњу у низу таквих изјава, оценивши да је „статус кандидата и пут ка Eвропскоj униjи од изузетне важности за привредни напредак Србиjе“, јер како рече – „када сте земља кандидат, лакше ће доћи инвеститори“, што представља прилично дискутабилно уверење. Наиме, барем до сада се то у значајнијој мери још увек није десило, али оно што је при том посебно занимљиво, то је питање сврсисходности већине досадашњих, а вероватно и будућих, западних инвестиција у Србију.

Ради се о томе да страни инвеститори имају изузетно корисну улогу ако масовно отварају нова радна места, плаћају порезе и доносе нове технологије, али чини се да то са западним улагањима баш и није случај. На пример, када је реч о већем отварању радних места, такву могућност је недавно оповргао професор Економског факултета у Београду Иван Вујачић, констатујући да је у Србији створена илузија да ће стране директне инвестиције створити велику запосленост. А да се не треба увек надати ни другој потенцијалној користи кроз њихово плаћање пореза, потврдио је други универзитетски професор Јован Душанић, рекавши да су страни инвеститори у Србији добили велике пореске повластице и бесплатну инфраструктуру, због чега се по њему ваља запитати: ко у кога више улаже – странци у Србију или Србија у њих?

И напослетку, када се ради о доношењу високих технологија у земљу, ни ту се, барем ако је реч о западним инвеститорима, нису прославили. Потврда у корист те тврдње је стигла у виду научног истраживања у коме се закључује да је чак две трећине директних страних улагања у Србију после 2000. године, а то је био претежно западни капитал, било у послове у којима доминирају ниске технологије и ослањање на јефтину радну снагу, што све заједно не оставља простора за онакав оптимизам којим је одисала министарка за евроинтеграције приликом понављања мантре да статус кандидата и пут ка Eвропскоj униjи наводно представљају магнет за инвеститоре и сигурни бољитак за српску привреду. Штавише, у том контексту, не би било згорег ни да се присетимо истраживања словеначког економисте Мецингера, који је на примеру европских земаља у транзицији доказао да су тамо страна улагања имала искључиво негативан ефекат на привредни раст.

Па ипак, да европске инвестиције могу понекад да буду веома корисне, али не за државе и народе, него за пробрану елиту, може се закључити из најновијег сведочења америчког аналитичара Џерија Колинса од пре неколико дана, у коме он тврди, позивајући се на веродостојне изворе, да су током протеклих месеци из Европе у Украјину редовним авионским линијама нелегално стизале десетине милиона долара, и то како он сугерише, за потребе тамошњих политичара или за финансирање рата на истоку земље. А такве европске „инвестиције“ ће засигурно довести до експлозије, али то ни у ком случају неће бити експлозивни привредни раст.

 

Ратко Паић, Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу, опет ниси попио лекове јутрос? Којих бре 10 милијарди евра, престани да лажеш!

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће пре краја године бити покренут нови …

УПОТРЕБА БАЈКИ У ХОЛИВУДСКОМ СОЦИЈАЛНОМ ИНЖЕЊЕРИНГУ: Покушај да се преиначи архетип

Наслеђе предака, успаванке, бајке, доскочице, скаске, чак и кад их се не сећамо на свесном …

4 Коментара

  1. LJUDI MOI STA MOZEMO DA IMAMO OD SRANI INVESTICIJA SAMO DA IH POMOGNEMO ONI UZMU PARE I ODU DALI SU HASI UKAPIRALI BILO STA NEMA NISTA DOK MI NE PROIZVEDEMO NESTO I PRODAMO

  2. NEMOJ DA NAS ONI BRANE , OTJERAJTE TE AMERICKE PIZDE SUPERMAN I BATMAN

  3. Ова(ј) више ми личи на мушко него женско, па ћу га/је звати Јадранко „претерано сере“ што рече Радован III, као да је род рођени Клемпавом вулину, таман је толико је и руж(а)на да је/(га) чак ни Илић магистар Велимир ни „пијан“(редовно стање мр-а) „нагнао или саџгао“ не би. Кад смо код пића, уз полмоћ малигана који су још увек доступни широким народним масама у задовољавајућим количинама и приступачним ценама можемо некако да превазиђемо ове вербалне мастурбације и орално пражњење црева на микрофоне, „вињак, вињак, вињак па стотињак, дупли, дупли вињак па главињак“………………. можада би ово могао да постане неки радничко-пензионерски хит. Рецитовао Раде Шербеџија ’70-тих, да се зна, нисам ја неша др слина па да плагирам, „шифели“ што рече мутави престолонаследник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *