ПЕДЕСЕТИ САБОР „ПРОЂОХ ЛЕВАЧ, ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ“: Раскош српске културе

0
(0)

РЕКОВАЦ – У оној мери у којој знамо да чувамо своју културу, традицију и историју у тој мери заслужујемо да постојимо на светлој историјској сцени. Бројни наши преци, захваљујући којима уживамо слободу, уткали су своја знања, напоре, ентузијазам и оптимизам у идеју српске културе и државе, просперитета и напретка. Зато је наша обавеза за очување српске културе много већа него што изгледа на први поглед. Ово је, поред осталог, рекао министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, који је отворио јубиларни педесети Сабор народног стваралаштва „Прођох Левач, прођох Шумадију“.

Министар је додао да манифестација овог типа, која чува културно наслеђе нашег народа, а која је доживела своје педесето извођење заслужује „дубоки наклон и наше велико поштовање“.

– Све оно што је на ован начин исказано већ пет деценија, већ је несвакидашња и добра ствар. Када на овом сабору народног стваралаштва, усмене и писане традиције, чујемо тонове и звуке који су потекли из душе нашег народа, када се осврнемо на културно благо поред нас, видимо само делић раскошне српске културе – додао је министар Вукосављевић.

Саборовање ће бити настављено сутра светом литургијом у манастирској цркви, коју ће, по традицији, служити владика Јован. У 10,30 биће отворена изложба радова с ликовне колоније „Каленић 2019.“, а пола сата касније у манастирској порти биће отворена изложба домаће радиности Удружења „Златне руке“ Левча“, припремање и дегустација старих јела, изложба домаће радиности и старих заната и такмичење здравичара. Свечани дефиле културно-уметничких друштава заказан је за 12,30, а програм на летњој позорници крај Каленичке реке, у оквиру кога ће бити изабрана најлепша саборица, најбрк, најдуже плетенице и најлепше мушке и женске народне ношње почиње у 13 сати. Том приликом појединцима и институцијама које су дале допринос култури и развоју левачког сабора биће додељена и повеља „Бративоје Марковић“ установљена 2006. године у знак сећања на сакупљача народних умотворина.

З. Глигоријевић, Новости.рс

фото: З. Глигоријевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У СРЦУ ШУМАДИЈЕ откривена МИСТЕРИОЗНА ранохришћанска ЦРКВА

0 (0) Дубока шума крај Парцанског виса у Шумадији крије мистериозни ранохришћански храм. Тајанствене златне …

УЗБУНА У ШУМАДИЈИ Медвед прошетао крагујевачким селом

0 (0) Да се појави мечка у шумадијским селима права је реткост. Отуда не чуди …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend