Све лопов до лопова! Француска водиистрагу против директорке ММФ Кристин Лагард због корупције

Све лопов до лопова! Француска водиистрагу против директорке ММФ Кристин Лагард због корупције

Осумњичена да је помогла француском тајкуну Бернару Тапију, који је 2008. године добио рекордних 403 милиона долара компензације на основу арбитражне одлуке у спору са државном банком „Креди лионе” око продаје деоница компаније „Адидас”, чији је био генерални заступник

ФРАНЦУСКА је отворила званичну истрагу против директорке Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард због њене наводне улоге у корупционашкој афери док је била министар финансија 2008. године.

Лагардова је јуче, четврти пут, била на испитивању у вези са случајем француског тајкуна Бернара Тапија, који је 2008. године добио рекордних 403 милиона долара компензације на основу арбитражне одлуке у спору између Тапија и државне банке „Креди лионе” око продаје деоница компаније „Адидас”, чији је он био генерални заступник.

Она је осумњичена за „немар” у арбитражном поступку, који је француска штампа називала „пародијом” у корист бизнисмена.

Лагардова је одбацила наводе да је злоупотребила овлашћења када је одобрила исплату компензације Тапију, бившем левичарском министру који је променио политичку оријентацију и подржао Николу Саркозија у председничкој кампањи 2007. године.

Тапи је у то време тужио банку да га је преварила приликом куповине акција „Адидаса” 1993. године, изгубио је спор и уложио жалбу, а Лагардова је неколико месеци касније донела одлуку о прекиду судског спора и покретању арбитраже.

Лагардова је, у ексклузивном коментару Агенцији Франс прес, изјавила да не намерава да поднесе оставку на функцију у ММФ због оптужби.

„Враћам се у Вашингтон где ћу о ситуацији обавестити мој одбор”, рекла је она.

Извор близак Лагардовој рекао је да ће се она жалити на одлуку о истрази јер сматра да је „неоснована”.

Према француском закону, судије одређују покретање званичне истраге против некога уколико верују да има индиција да је прекршио закон, али то не значи да ће против те особе бити покренут и судски поступак.

Лагардова је дошла на чело ММФ 2011. године, пошто је њен сународник Доминик Строс-Кан поднео оставку због оптужби за сексуално злостављање собарице у Њујорку.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, односно Агенција …

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 до 7,9 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *