fbpx

Свилен гајтан за шефа БИА

0
(0)

Случај са наводном припремом атентата на премијера Александра Вучића или његовог брата Андреја у Јајинцима, како су неки медији известили, по свему судећи је припрема за смену Александра Ђорђевића, директора Безбедносно-информативне агенције.

Ово незванично сазнају „Вести“ из безбедносних служби, који наводе да ће на основу овог случаја вероватно Вучић сменити шефа БИА.

За личну безбедност премијера задужена је Војска Србије, указао је Мирослав Лазански, војни коментатор и посланик СНС. Међутим то не смета да министри из окружења премијера за пропусте у случају Јајинци, када је у близини куће породици Вучић нађена већа количина наоружања, оптужују управо БИА и директора Ђорђевића.

– Вучића чувају специјалци из војне јединице Кобри и у контраобавештајној заштити учествује Војно-безбедносна агенција, како је популарно зову „Вучићева преторијанска гарда“. Међутим, сада сви за наводне пропусте окривљују БИА, која је наравно главна цивилна безбедносна агенција, али не може она једина да буде одговорна. Тим пре, што нема приступ Вучићевом обезбеђењу колико би требало. Цела афера Јајинци је у ствари усмерена на смену директора Ђорђевића – каже извор „Вести“ из безбедносних служби.

Наиме, Вучић је раније желео да смени Ђорђевића, како би на његово место довео бившег министра одбране Братислава Гашића, који је смењен после увреде новинарке у Трстенику.

– Планирана је Ђорђевићева смена још пре два месеца, али је тада БИА ухапсила Чеду Чоловића, хрватског шпијуна у Србији, па се одустало. У међувремену се одустало и од доласка Гашића на место БИА. Он би наводно требао да уместо Вучића преузме место шефа Бироа за координацију служби безбедности. Уколико Ђорђевић буде смењен, на његово место би дошао Марко Парезановић, шеф београдског центра БИА. Он има одличне односе са премијером Вучићем, тачније његовим шефом кабинета Ивицом Којићем – додаје извор „Вести“ из безбедносних служби.

Сумњив и пијанац

Како „Вести“ незванично сазнају у МУП Србије, ухапшен је пијани мушкарац током претраге седишта Ер Србије у Новом Београду због лажне дојаве о бомби.

– Тај видно пијани човек је у пролазу налетео на двојицу специјалаца из Кобри. Питао је:“Шта је ово, да није неко убио премијера“. Када су му одговорили да није, он је рекао „е баш штета, таман сам се обрадовао“. Одмах је приведен у полицијску станицу где је дао изјаву, после чега је пуштен кући – каже извор „Вести“ из МУП Србије.

Тајне службе Републике Србије

По закону из 2007. највише тело које се бави безбедношћу је Савет за националну безбедност, на чијем челу је председник. Оперативно овим телом руководи секретар, а то су до сада били Миодраг Ракић, шеф кабинета тадашњег председника Бориса Тадића и Александар Вучић, тада потпредседник Владе Србије.

Оперативно рад служби безбедности усклађује Биро за координацију рада служби безбедности, на чијем челу је премијер Вучић.

Чланови Савета и Бироа су по функцији председник и премијер, министри унутрашњих послова, војске, правосуђа и спољних послова, начелник генералштаба, као и директори безбедносних служби. На основу одлука Савета и Бироа све безбедносне службе Србије одређују своје приоритете и циљеве.

МУП Србије

Највећа безбедносна служба у Србији бави се одржавањем јавног реда и мира, борбом против свих облика криминала и организованог криминала. Главна полуга државе у одржавању безбедности грађана, а у оквиру МУП-а Србије су и ватрогасно-спасилачке јединице које реагују у случајевима елементарних непогода.

Безбедносно-информативна агенција

Тајна служба која се бави се превасходно контраобавештајном заштитом на територији Србије. Реч је о откривању шпијуна и особа које прете држави и грађанима. Има и мало обавештајно одељење, а управо обавештајни рад је један од највећих недостатака безбедносног система. Такође има и одељење које се бави борбом против организованог криминала.

Војно-безбедносна агенција

Примарни посао ове војне службе је безбедносна и контраобавештајна заштита Министарства одбране и Војске Србије. Директор ВБА је директно одговоран Министру одбране. Иако се према закону ВБА бави искључиво војском и војним питањима, неретко је оптуживана да се уплиће и у цивилне послове.

Војно-обавештајна агенција

Ова агенција Министарства одбране једина је уско специјализована служба у Србији која се бави искључиво обавештајним радом. Њени превасходни задаци су праћење и истраживање политичко-безбедносне ситуације у окружењу Србије, која може бити претња безбедности државе, као и праћењу војног фактора у међународним односима.

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Михајловић и Јоксимовић губе министарске положаје у Влади и позиције у СНС?

0 (0) ПОЈЕДИНИ министри из Српске напредне странке (СНС) биће замењени током реконструкције Владе Србије …

Кина за две последње године уништила шпијунску мрежу САД на својој територији

0 (0) ТОКОМ две протекле године кинеске тајне службе фактички су уништиле сву америчку шпијунску …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *