У ИНТЕРЕСУ БЕОГРАЂАНА?! Кафанама преполовили цену закупа летњих башти, грађанима дуплирали порез!

0
(0)

Скупштина Града Београда на данашњој седници донела је одлуку да преполови цене закупа летњих башти. Свом снагом за бољи живот Београђана!

Цене закупа летњих башти угоститељских објеката смањене су за 50 одсто, одлучила је данас Скупштина града, уз образложење да ће тиме бити побољшана пословна клима на територији града и дат подстицај привредним субјектима који обављају угоститељску делатност.

Мера, како је речено, има за циљ развој туризма на територији Београда, а очекује се да ће већи број привредних субјеката обављати угоститељску делатнот у баштама отвореног типа, чиме ће ефекат предложеног умањења такси на приход буџета бити неутралан.

Изменама Одлуке о локалним и комуналним таксама за територију Града Београда, предвиђено је и да за 70 одсто буду смањене цене за паркирање возила испред хотела за потребе хотела.

Дупло већи порез

У међувремену, Београђани муку муче са дуплираним порезом!

Дупло већи износ пореза на стан, у односу на прошлу годину, добило је, или ће тек добити, чак 135.000 Београђана. Иако је у главном граду Србије уведена само једна нова зона, а пореска основица незнатно коригована, разлог за увећање износа је укидање пореских олакшица након сређивања базе података градске Управе прихода.

Саговорник из новобеоградских блокова изненадио се када је на новом решењу видео да треба да плати готово десет хиљада динара пореза више него прошле године. Одмах је уочио да више нема пореску олакшицу, али није знао да је то зато што се стан води на његову покојну мајку.

– Ми још нисмо завршили оставинску расправу, тј. нисмо је ни покретали. Мајка је умрла пре неколико година, а решења су нормално долазила и порез смо плаћали редовно, каже Вукашин Смиљковић.

Управа прихода је упоредила своје податке са матичном службом. Испоставило се да чак 125.000 власника није живо и због тога је порез на те станове обрачунат у пуном износу.

– Управа прихода само по основу скидања овог пореског кредита за умрла лица очекује око 800 милиона динара, повећање разрезаног пореза за ову годину, истиче Славица Гвоздић из Управе прихода Града Београда.

На основу корекције пореске основице и увођења нове зоне, пореска решења у Београду већа су, у просеку, за око 10 одсто. За још толико увећан је и приход општинских каса, и то по основу укидања пореских олакшица. Да би поново добили олакшицу и преполовили износ пореза на новим решењима, наследници преминулих власника станова морају управама прихода у својим општинама што пре да доставе доказ да су они власници стана. Наравно, то је могуће уколико је оставинска расправа завршена.

Већи износ пореза добиће и око десет хиљада власника који су ради олакшица, пријавили боравиште на свим некретнинама које поседују. На њиховом откривању и даље се ради.

– Законска обавеза пореског обвезника је, да када дође до промена од значаја за опорезивање, то и пријави. Још немамо синхронизацију у базама података да би се аутоматски повлачили неки подаци, тврди Славица Гвоздић.

Због повећања броја пореских обвезника и преименовања пољопривредног у грађевинско земљиште, по скоку прихода од пореза на имовину рекордер је Сурчин са 38,8 одсто, а следи Барајево. У осталим београдским општинама приходи су већи за око 20 одсто.

Извор: РТС, Танјуг, Телепромптер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8 (6) Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од …

За чист ваздух у Србији: Сви на улице, у недељу 10. јануара тачно у подне креће еколошки устанак!

5 (2) Протест под називом“За безопасан ваздух“ најављен је за недељу 10. јануара тачно у …

Један коментар

  1. Василије50

    Ово се зове бездушно драње, отимачина, да би идиоти на власти опет напунили џепове!

    http://zekaonica.blogspot.com/2015/06/blog-post_52.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend