У стечај иду скоро сва неприватизована предузећа

У стечај иду скоро сва неприватизована предузећа

Највећи број од укупно 526 предузећа која се налазе у портфељу Агенције за приватизацију ће отићи у стечај, јер нису више у стању да послују нормално, имајући у виду да генеришу пословни и финансијски губитак, изјавио је данас директор те Агенције Љубомир Шубара.

Шубара је на Економском самиту Србије, који се одржава у Београду, рекао да ако на све то дода да је у претходних пет година кроз директне субвенције државу то коштало 490 милиона евра, свима треба да буде јасно у каквом смо се проблему нашли.

„Постоји неколико разлога због којих се то догодило“, рекао је он и као један од њих навео тај што је након прве одлуке о реструктурирању 2002, која је била феноменална, уследило још неколико, чији је циљ био да се заштите поједина предузећа, али и прикупљање политичких поена. Поред тога, фиктивно реструктурирање уведено је у великом броју предузећа да би се сачекало боље сутра, до којег очигледно, како је рекао, није дошло.

„Та 144 предузећа, колико их је било у реструктурирању, дуговале су држави четири милијарде евра, а то нема из чега, нити може више да се финансира“, закључио је Шубара.

Шубара се осврнуо и на претходни позив за приватизацију у 2014. за који је рекао да је био преурањен, имајући у виду да су од тог позива кренули да теку рокови за завршетак тог процеса, што је по њему погрешна одлука јер је додатно искомпликовало ствари.

„Јасно ми је да је законодавац хтео да приватизацију што пре заврши, али ипак постоје рокови по којима је то могуће. С обзиром на то да сам преузео Агенцију почетком јануара, ништа по постојећем закону није било спремно за објаву иједног предузећа. Значи, ту је изгубљено пет-шест месеци, а за то време је бар могла да буде спремљена приватизациона документација“, рекао је Шубара и додао да су могли бити спремљени и приватизациони модели.

Он је подсетио да је за сада одлучено да 188 фирми иде у стечај, а за њих 17 је продужена заштита од поверилаца још годину дана.

Инвестиције привлаче правна сигурност и регионална стабилност

Србија треба да поради на правној сигурности и јачању локалне самоуправе како би била привлачнија за стране инвестиције, закључили су амбасадори Француске, Швајцарске и Аустрије, Кристина Моро, Жан-Данијел Рух и Јоханес Ајгнер.

Према речима Ајгнера, неопходно је неговати осећај одговорности код локалне самоуправе, као и код локалног бизнис сектора, како инвеститори не би бирали само Београд или територију која је близу ауто-путева.

Према речима швајцарског амбасадора Жан-Данијела Руха, за веће инвестиције мора да постоји сигурно правосудно окружење, додајући да је Швајцарска успешна у највећој мери због поверења у локалну самоуправу, која је самостална и функционална.

И француска амбасадорка Кристина Моро се сложила са својим колегама у вези са правном сигурношћу као фактором за привлачење страних инвестиција и додала да је поред тога Србији неопходно да настави са процесом политичког помирења са земљама у региону јер управо то шаље добар сигнал страним инвеститорима да је тржиште сигурно за њихов долазак.

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић је, с друге стране, напоменуо да Србија треба активно да ради на подизању рејтинга на „Дуинг бизнис“ листи Светске банке како би постала привлачнија земља за стране инвеститоре.

 

Милош Ћурчин, Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У наредних пет месеци у Србији се гаси 22.400 предузећа

У наредних пет месеци у Србији се гаси 22.400 предузећа

Београд — Око 22.400 предузећа у наредних пет месеци престаће да постоје, односно биће принудно …

Стечајни управник огласио продају фабрике шинских возила “Гоша“, почетна цена 335 милиона динара

Стечајни управник огласио продају фабрике шинских возила “Гоша“, почетна цена 335 милиона динара

Стечајни управник огласио је данас продају фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке. Некадашњи гигант …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *