fbpx

У мају натпросечан раст цена хране, услуга и превоза

0
(0)

БЕОГРАД – Натпросечан раст цена а у мају, у распону од 0,2 до 6,1 одсто евидентиран је код меса, рибе, млека, сира и јаја, воћа, вина, матаријала за одећу, одевних предмета, осталих одевних предмета, обуће, услуга за одржавање и поправку стана, снабдевања водом и различитих комуналних услуга.

Како показује анализа Министарства трговине, натпросечно су поскупели теписи и друге подне простирке, поправке намештаја, поправке апарата за домаћинство, осталих медицинских производа, одржавања и поправке возила, употреба транспортних средстава, превоз путника авионом, фотографска и филмске опрема, медији за снимање слике и звука, рекреацију и култура.

Раст цена изнад просека имале су ветеринарске и друге услуге, везане за животиње, услуге смештаја, фризерске и козметичке услуге, електрични апарати за личну негу и осигурање транспортних средстава, чије учешће у индексу потрошачких цена износи 28,1 одсто.

У оквиру контролисаних цена, у мају су повећане цене свих стамбено комуналних услуга на нивоу просека Републике, изузимајући цену централног грејања која је задржана на нивоу из претходног месеца.

Тако су цене воде и одведене отпадне воде порасле за по 1,7 одсто, а цена изношења смећа за 3,1 одсто, што је вишеструко изнад општег раста цена од 0,1 одсто у истом месецу.

Забележена кретања цена тих услуга на нивоу републичког просека ефекат су корекција, које су извршене једино у Београду тако што су повећане цене воде и одведене отпадне воде за по 5,5 одсто, као и изношења смећа за 7,5 одсто.

При том, од три корекције цена у Београду, повећања цена воде и одведене отпадне воде, у складу су са оквиром пројектованог општег раста цена, за разлику од повећања цене изношења смећа, којим је тај оквир премашен, предочено је у анализи Министарства.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За годину дана стандард грађана опао за 60 одсто

0 (0) Осим сезонског воћа и поврћа, које ове године бележе пад цена, у Србији …

динар боли глава

Из дана у дан све сиромашнији

0 (0) Нема артикла који у протеклих 12 месеци није поскупео. – Храна, у просеку, …

2 Коментара

  1. U Srbiji sve raste i nista vise nece moci da stane ni u tri picke materine !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *