fbpx

У Србији падају зараде и промет

0
(0)

У мају у Србији није наштављено реално оживљавање промета у трговини на мало, карактеристично за предизборни период, оценили су економски сарадници и аналитичари београдског Економског института.

У најновијем броју часописа „Макроекономске анализе и трендови” (МАТ) је наведено да се међугодишња стопа реалног раста промета, после скока у марту и априлу, задржала и у мају.

Номинална вредност промета у мају ове године је надмашила је вредност из истог месеца 2011. за 9,3 одсто, што значи реалан пораст за око 3,3 процената. Економисте интересује питање потрошње и њено алиментирање путем зарада. Међутим, у мају је десезонирани индекс (када се искључи утицај сезонских фактора) промета у трговини на мало у сталним ценама био мањи него у претходном месецу за 2,1 одсто, за разлчику од изразитог пораста у марту и априлу.

У мају је, захваљујући текућем расту у претходним месецима, међугодишња стопа маса зарада изнела номинално 10,8 одсто, а реално 6,6 одсто, уз пад броја запослених за око 3,1 процената.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Статистика „убија“ Вучића: По новом обрачуну – зараде још мање!

0 (0) Више ни сами не знамо колико пута је Александар Вучић причао о платама …

Промет ГМО у Србији биће дозвољен најраније за три године

0 (0) Промет генетички модификованих организама у Србији биће дозвољен најраније за три године, сазнаје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *