fbpx

Ужичани се поново гуше у смогу пуном чађи и отрова

0
(0)

УЖИЦЕ је зими густим смогом пуним чађи и отрова „одсечено од сунца“. Ту влада нека дневна тама. Боравак на отвореном не препоручује се ни здравима. На улице излази само ко мора, а по препоруци лекара, шетња је безбеднија са заштитном хируршком маском преко лица. Лети безводни „канистер сити“, у децембру је ослобођен кисеоника, па се претвара у Толкинов паклени град Мордор: из котлине под Таром и Златибором црни дим куља из 12.500 ложишта, котларница, пепелом запаљених контејнера, из ауспуха 14.000 аутомобила… Надлежни поручују: можда ће бити боље, али тек за неколико година.

У четвртак поподне, после дугог дисања „на шкрге“, Ужичанима је мало помогла виша сила: дунуо је „креманац“ преко Шљивовице, па кроз котлину! Ветар је делимично развејао облак отрова, мало чађи опрала је и киша. Време дисања пуним плућима кратко ће трајати, од „креманца до креманца“. Већ за дан или два град-котао поново ће прокључати у отровним гасовима.

Свако треће дете код лекара одлази због респираторних проблема, а малишанима се баш као и трудницама саветује да у критичним данима не излазе напоље. У сезони вирусних инфекција, опоравак малишана је отежан и продужен. Одрасли, чак и они здрави, осећају тегобе и жале се на тешко дисање. Сваким даном, на улицама је више Ера са заштитним маскама на лицу.

Лека има, али годинама уназад није било довољно политичке воље да се примени. Одавно започета гасификација би угасила ложишта на дрва и угаљ. У великој мери би помогла Ерама. Међутим, до сада је гасни прикључак увело свега 310 кућа. У времену „хлеба и паризера на почек“, мало ко има 3.000 евра, а толико је потребно за прикључак (950 евра без ПДВ), за куповину и монтажу котла. Поређења ради, за гасни прикључак у Пожеги треба издвојити 395 евра, а надлежни у Ужицу годинама уназад понављају да је ерска цена драстично виша због „скупљих радова у брдској конфигурацији терена“… Тако је „Ужице гас“ ове године стигло само до 70 нових потрошача.

– Разговарао сам са „Јединством“ које је већински власник „Ужице гаса“ о смањењу цене прикључка. Тражићемо да се она сведе на око 500 евра – каже градоначелник Тихомир Петковић.

„Ужице гас“ разматра могућност да грађанима прикључак понуди на 60 рата. Сличних идеја било је и претходних година у данима када из Завода за јавно здравље под шифром „опасно“ стигне упозорење да ужички ваздух није за удисање, али је мало тога урађено.

Ужице је од Министарства пољопривреде и заштите животне средине тражило статус угрожене средине, у нади да ће држава помоћи да летњи „канистер сити“ и зимски „Мордор“ постану део ружне прошлости. Да буде само – Ужице. Током посете челника Агенција за заштиту животне средине, речено је да то можда и није најбоља идеја, „јер би се статус негативно одразио на развој туризма.“

– Можемо имати било какав статус, али ако се не уведе гас и ако се не изгради саобраћајна обилазница око града, ништа се неће променити – истиче Филип Радовић, директор Агенције.

Овакви ужички зимски разговори понављају се годинама уназад, уз понеко обећање да ће бити боље и неку нову папирну стратегију заштите, али се до сада ништа није променило. Постало је још горе.

МАСКЕ 21 ДИНАР

– ПРЕОСТАЛО нам је да верујемо у „вишу силу“, зими у ветар „креманац“, а лети да не буде пуно кише која би поново, ниоткуда, могла донети цијанобактерије до изворишта пијаће воде – каже Ужичанин Драгослав Цвијовић испред апотеке „Центар“.

Ту је дошао да за 21 динар по комаду пазари заштитне маске за себе и своје, јер бољи лек против тровања Ужичани још нису измислили.

И ПЉЕВЉА ЦРНА ЕКОЛОШКА ТАЧКА

ЗБОГ загађености ваздуха која је бивала чак 12 пута већа од горње границе дозвољеног, од посланика црногорског парламента затражена је ванредна седница Скупштине и проглашавање ванредног стања у овом месту на северу Црне Горе. А колико је ваздух нездрав, сведочи и податак да се град нашао на врху црне листе Европске алијансе за здравље и животну средину. Поред тога што су им, као и Ужичанима, потребне маске, у овом месту је од 3. децембра забрањена употреба воде из водовода чак и за купање, па се становништво десетак дана снабдевало на јединој чесми на којој је испитивањем воде утврђено да може да се пије.

Општинска власт је од уторка 16. децембра обезбедила три цистерне питке воде која се допрема из жабљачког водовода. Председник општине Мирко Ђачић казао је јуче да је квалитет ваздуха у Пљевљима вишедеценијски проблем, о чему треба да се одреди струка и наука.

– Топлификација града из другог блока термоелектране, угасила би хиљаде индивидуалних ложишта и десетине котларница које су због ниског степена сагоревања угља главни узрочници аерозагађења – казао је Ђачић.

Концентрација штетних ПМ10 честица јуче је била нешто нижа, али се није спуштала испод 100 микрограма по кубном метру.

М. Д.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Висока загађеност ваздуха јутрос у Београду, Новом Саду, Ужицу

5 (1) Према подацима Агенције за заштиту животне средине, ваздух је јутрос био „јако загађен“ …

Одржан протест против изградње минихе „Рочњак“ (видео)

5 (1) БИОСKА, УЖИЦЕ – Мештани ужичких села Стапари и Биоска протествовали су данас против …

4 Коментара

  1. Ja mislim brate da je sve to od prsuta i slanine.

  2. Ja mislim brate da je sve to od prsuta i slanine.

  3. Opet “lazu“ novinari nije to smog to je sa njihovog ….

  4. Opet “lazu“ novinari nije to smog to je sa njihovog ….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *