У селима код Ужица не желе мале хидроелектране

5
(4)

Ужице – Становници села Биоска и Стапари код Ужица противе се најављеној изградњи мале хидроелектране (МХЕ) „Рочњак” на потоку Горње (Ћосића) врело који се улива у језеро Врутци (акумулацију Ђетиње). Они су формирали Иницијативни одбор за одбрану Горњег врела, па у јавности, преко ужичке Грађанске читаонице „Либерграф” с којом у овом протесту сарађују, најавили протестни збор грађана за сутра у Кесеровини код основне школе.

– Грађани месних заједница Биоска и Стапари се противе изградњи МХЕ „Рочњак” коју инвеститор „Хидро Дуо” д. о. о. Београд планира да гради на потоку Горње врело, јер би изградњом МХЕ овај поток буквално нестао од свог изворишта до уливања у језеро Врутци, док би локално становништво остало без воде за пиће, заливање и напајање стоке, а све воденице биле би угашене – истиче у саопштењу за јавност Владан Синђић из Грађанске читаонице „Либерграф”, која је, како каже, протекле године водила правну битку да се грађевинска дозвола за ту МХЕ стави ван снаге, јер је рок важења дозволе истекао.

– Захтев „Либерграфа” за доношење решења којим се утврђује престанак важења грађевинске дозволе Градска управа за урбанизам града Ужица је одбила, али је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре уважило жалбу и предмет вратило Градској управи на поновно одлучивање. констатујући да је „сам проток времена, као и одговор грађевинске инспекције (да нема радова на градњи МХЕ на наведеној локацији), довољан да би грађевинска дозвола престала да важи” – цитира Синђић и закључује да је Градска управа дужна да поступи по решењу министарства и донесе ново решење којим се утврђује престанак важења грађевинске дозволе.

Он додаје да се инвеститор током последње недеље појављивао у селу и од грађана захтевао да своју имовину удаље из потока, најављујући почетак градње МХЕ.

– Становници МЗ Биоска и МЗ Стапари страхују да ће он покушати у наредном периоду да успостави градилиште како би „спасао“ грађевинску дозволу. Организовањем збора захтевају од Градске управе за урбанизам да, без одлагања донесе решење којим се утврђује престанак важења грађевинске дозволе, али и да стави до знања инвеститору и локалним властима да неће дозволити изградњу МХЕ „Рочњак“ ни по коју цену – пише у име мештана представник „Либерграфа”.

Ово нам је потврдио и председник МЗ Биоска Миодраг Станојчић, рекавши да ће приличан број житеља ових села бити на збору, те да ће се противити градњи коју је, како рече, боље предупредити него реаговати кад се МХЕ већ подигне.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Еколошки анархизам у свету квантне физике

5 (9) Пре неколико дана, тачније 5. јуна, Горан Триван, министар за заштиту животне средине, …

Мигрант запалио шупу и кућу у засеоку Столац код Мокре Горе (видео)

5 (11) У засеоку Столац код Мокре Горе, на самој граници Србије и БиХ, држављанин …

2 Коментара

  1. Народе, када је држава под окупацијом мафијаша и страних плаћеника, имаш право на институт самопомоћи и самоодбране.
    ПУШКЕ У РУКЕ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend