Србија

Узимају кредит од 430 милиона евра за Моравски коридор

Коридори Србије су за потребе изградње аутопута Појате-Прељина, познатијег као Моравски коридор, узели кредит вредан 431,7 милиона евра од Ј.П. Морган Чејс банке из Лондона, која је уједно и овлашћени главни аранжер, пише у Предлогу закона о потврђивању зајма који је Влада Србије доставила Народној скупштини.

Извозна кредитна агенција Уједињеног краљевства је дала гаранцију за зајам који обезбеђује ЈП Морган.

Новац ће отићи фирми Bechtel Enka, регистрованој у Лондону која гради ову деоницу, а у Србији послује преко свог огранка у Београду, пише Нова економија.

Влада Србије је у јулу 2019. образовала Радну групу за избор стратешког партнера у циљу реализације пројекта изградњу Моравског коридора. У августу је као статешки партнер изабран конзорцијум Bechtel Enka.

Комерцијални уговор о Пројекту изградње је закључен у децембру 2019. године. Износ уговора је 745 милиона евра, не рачунајући индиректне капиталне трошкове, јединични део цене за јединични обим радова и надокнадиви део.

У оквиру преговора са стратешким партнерима уговорено је и узимање зајма од 431,7 милиона евра којим ће се финансирати до 85 посто вредности прихватљиве робе и прихватљивих услуга, што се односи на робе и услуге из Велике Британије и трећих земаља.

Новцем из кредита требало би да се покрије и 30 одсто вредности робе и услуга из Велике Британије и трећих земаља у погледу локалних трошкова и до 100 одсто износа премије агецнције за извозно кредитирање.

Рок доспећа кредита даје 13 година, укључујући и грејс период од три године, тако да би Србија са отплатом кредита требало да почне у децембру 2024. године.

Уговорена је варијабилна каматна стопа у висини шестомесечног ЕУРИБОР-а увећаног за фиксну маржу од 0,5 одсто.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Ову лопужу треба што пре ухапсити пре него што побегне у Лондон. Тако се пљачка Србија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!