fbpx

Владајући режим нема слуха за муке пензионера

3.5
(8)

Удружење синдиката пензионера Србије упутило је писмо председнику државе и председницама владе и скупштине с молбом да се помогне и садашњим и будућим пензионерима, и то тако што ће им се пре свега вратити све умањене пензије у протекле четири године, али и укинути пенали за превремено пензионисање.

Михајло Радовић, председник овог Удружења, каже да је приоритет да се уваже захтеви синдикалних и других пензионерских организација и да се на законит начин приступи враћању неисплаћених делова пензија са каматом. Ова умањења су последица примене закона којим су неуставно исплаћиване смањене пензије од 2014. до 2018. године.

Од надлежних очекујемо и разумевање кад је реч о укидању казнених поена за све који се пензионишу пре 65. године живота. Пре свега због чињенице да је много оних који имају пун радни стаж 45 година, али не и 65 година старости, а држава их и поред тога кажњава умањењем пензија, објашњава Радовић.

– При томе ту има и много оних радника који су због пропасти фирме морали у превремену пензију и који су сада по два основа оштећени и додатно кажњени. Уколико ови пенали већ морају да постоје, онда је у реду да буду привремени, а не трајни и да се укину за све пензионере после навршене 65. године живота.

У циљу спречавања даљег сиромашења пензионера, ово Удружење захтева и да се што пре утврди износ минималних пензија које су довољне за квалитетан живот достојан човека, а што сада није случај.

Најстарији имају много примедби и на начин на који се приватизује имовина ПИО фонда, пре свега бање, па су затражили од надлежних да се престане са распродајом ове имовине у бесцење.

– Тражимо израду имовинских карата и на основу тога социјалних карата, као и посебне социјалне програме за сиромашне грађане, ван ПИО Фонда – каже Радовић.

Да пензионери упорно покушавају да добију одговоре на своје проблеме потврђује и писмо Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, чији су представници сумњичави према најављеној швајцарској формули, према којој би од Нове године требало да се усклађују пензије.

– То је све због претходног лошег искуства које је ова вишемилионска популација имала у протекле четири године, када су пензије биле умањене или су се повећавале онда кад је то држави одговарало. Могу ли пензионери бити сигурни да ће статистички подаци о кретању зарада бити објективни у условима примене „одокативних” метода праћења њиховог кретања и велике заступљености сиве економије у Србији? Зашто се напушта усклађивање пензија за пуни раст цена, односно инфлације, и дела раста БДП-а, чиме се гарантовало усклађивање пензија за пун раст цена-инфлације? – пита Јован Тамбурић, председник овог удружења.

Може ли се, каже он, говорити о „дарежљивости” према пензионерима док се не врате делови пензија неисплаћени због њиховог умањивања од новембра 2014. године и ванредно усклађивање пензија због њиховог недовољног усклађивања са растом цена од 2012. до 2018. године за најмање 15 процената.

Тамбурић тврди да за редовно усклађивање пензија са растом цена нису потребна додатна финансијска средства, јер она већ постоје због увећања прихода буџета од пореза на увећане цене. Исто тако, због повећаних плата долази и до увећања прихода Фонда ПИО од уплаћених доприноса.

– Када све ово знамо, поставља се питање због чега се пензије не усклађују са пуним процентом раста цена и плата. Влада Србије је поново пропустила прилику да отвори јавну расправу о реформи пензијског система Србије. Удружење ће заједно са другим синдикатима и удружењима пензионера и синдикатима запослених у наредном периоду покренути народну иницијативу, у којој ће предложити темељну реформу пензијског система Србије, после које пензијски фонд треба да постане финансијски одржив и независан од владе – закључује Тамбурић.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТА ТРОВАЧ опет најављује: Вакцина у Србији крајем новембра

1.5 (8) Упркос корони, иако верујемо да ћемо до краја новембра или почетка децембра имати …

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Један коментар

  1. PENZIONERI GDE STE DA STE, IMATE SPASITELJA, “GROBARA”?

    Penzioneri radujte se, dobiće te u novembru milostinju od 5000 dinara, a 1500 dinara famoznog i dugo očekivanog povećanja penzije sledeće godine, u proseku. S tim povećanjem možete kupiti sve što vam treba, a na kraju ništa. Cene su otišle do nebesa, a vama ipak ostaje da gledate svoju bedu i na kraju da glasate za svog grobara, koji rasipa novac na sve strane, a vama daje mrvice. Penzije miruju već dve godine, a usklađivanje penzija jednom godišnje stavlja penzionere u neravnopravnom položaju. Sve se menja ne mesečno, već dnevno, a penzije čekaju famozni kraj. Od zadnjeg povećanja penzije krajem 2017. godine, obustava otimanja penzije ne računa se u povećanju, to samo idioti mogu tako da otimačinu stave u okvir povećanja. Ovo najavljivanje povećanja penzije, pa makar i 5%, slušamo od 2018. godine i ništa. Šta će biti sada, biće, a ne zna se šta? Milostinja od 5000 dinara, ukoliko ipak bude povećaće godišnji prosek penzija za 1,583%. Žalosno je što umrlih penzionera nisu dočekali ovu izdašnost predsednik i premijerke, nego završili goli, bosi, gladni i žedni. Ovo ide na dušu pomenutih i svaka im čast što poklanjaju pare vani, a narod im umire , pored svega, gladan, jadan. Prosečna plata biće 500 evra, a prosečna penzija je 223 evra i to je najveći raspon između plata i penzije u istoriji. Vučiću se država prazni. Mladi odlaze iz zemlje, stari u zemlju. Zalaganje ΛV da penzioneri bolje žive sa milostinjom 5000 rsd, a oteo im osamsto miliona evra, penzije stagniraju već osam godina. Penzionerima neće pomoći nikakav model, pa ni švajcarski, ukoliko ostane prosečna penzija 47,83% od prosečne plate, a pre par
    godina je bio 70%.Ukoliko Vlada nešto ne učini na realan porast penzija u odnos na plate, penzioneri su obrali bostan i to zelenog ili trulog.Prosek penzija 2014. je iznosio 25.000 rsd, a sada 26.327 rsd (223€) i nije menjana od 2017. godine, porast penzija je 5,308%, a ne 12,75%, kako stoji u članku. Umstvena je katastrofa da prestanak otimanja penzije računaju u porast penzija i to rade osobe sa zamračenim umom. To tvrdi i premijer(ka) da su penzije za vreme njene vladavine povećane za 12,75 do 13,1%, što predstavlja notorna bajkolaž. Sramota! Prosek neto plata juna 2019. je 55.042 rsd (467,32€) i veća je od prosečne penzije za 2,09 puta (ili 109%). Kažu da će plate rasti 8 -15%, više od 500 evra u proseku, a jadne penzije za 5% na 27.643 rsd u proseku.. Vladinim mlačenjem prazne slame penzioneri izgubiše ΛV slamku spasa. Penzionerima ispiraju mozak lagano ljudi bez mozga. Pre sedam godina Vučić je izvukao Srbiju od bankrota. Sada je banktot iza njega (a penzioneri su bankrotirali). Kada pustim istu TV vidim ista lica i iste priče, pomislim da nešto nije u redu. Sutra isto, to i prekosutra se ponavlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *