За прикупљање докумената потребан годишњи одмор

0
(0)

На десетине оверених папира неопходно је за добијање дечјег или родитељског додатка

Доласку бебе на свет, осим родитеља, браће и сестара највише се радују произвођачи беби опреме и државна администрација. Наравно, не без разлога, јер издавање десетине докумената који су неопходни за остваривање права из области социјалне заштите гарантује радно место запосленима у државној управи.

Иако је држава као „трећи родитељ” великодушно ослободила биолошке родитеље плаћања потврда које су неопходне да би се остварило неко од права, за прибављање бесплатних докумената потребан вам је годишњи одмор и ментална стабилност далај-ламе. Али и неограничено разумевање вашег шефа за вишедневно одсуствовање са посла, јер се радно време служби најчешће поклапа са радним временом већине запослених.

Замислимо да сте кренули да прикупљате папире за родитељски додатак и претпоставимо да радите у Новом Београду, живите на Бановом брду, рођени сте на Звездари, а деца су вам се родила у Земуну. Ваш задатак је да одете у општину у којој вам се налази крштеница, потом у општину која ће вам издати уверење о држављанству, затим да стигнете до МУП-а у Љермонтовљевој улици, па до Палате правде, онда до Центра за социјални рад у вашој општини и да на крају отворите рачун у Поштанској штедионици. Ако узмемо у обзир да је за чекање у сваком реду потребно издвојити минимум пола сата, и томе додамо „падање система”, паузе за шалтерске службенике, особе које долазе преко везе и гужве у саобраћају, уз велику срећу за добијање потребног документа биће вам потребна „само” једна радна недеља.

„Када уђете у шуму прописа схватите колико систем не функционише и колико нелогичности постоји у административним захтевима. Највише ме је збунио захтев да мајка мора да добије потврду од надлежног органа да се против ње не води кривични поступак. Збуњеност је убрзо заменила радост када сам на сајту Палате правде прочитао да се тај документ може електронски наручити и да ће бити послат на тражену адресу. Након попуњавања формулара, стигао је имејл да ће је документ чекати у понедељак на шалтеру у суду у Тимочкој улици, јер смо ту адресу штиклирали као тражену. Међутим, када је супруга отишла у суд на шалтеру су јој рекли да уверење није стигло и да позове за који дан јер су колеге у Палати правде у великој гужви. У Палати правде одговорили су да јој не треба то уверење, већ уверење да није лишена родитељског права и да службе за социјално увек греше. Потом сам отишао у Први основни суд у Новом Београду где су ми рекли да је личну карту потребно очитати, али да они немају читаче и да треба да одем у фотографску радњу која може да очита личну карту и да ми да одштампани електронски запис”, прича Жељко Ивањи, саветник потпредседнице владе за европске интеграције, свој „крвав пут” за добијање родитељског додатка.

Бојана Селаковић, правница у удружењу „Родитељ”, каже да ситуацију додатно усложњава чињеница да је држава, примера ради, пребацила одговорност на послодавце за исплату накнада за боловање трудницама и породиљама.

„С обзиром да је та процедура компликована, велики број послодаваца свој административни посао не уради како треба и жене које се налазе на трудничком боловању или породиљском одсуству не могу да остваре своја права – сваки дан нам се јави бар једна жена која не прима плату јер је ’неко’ заборавио да уради ’нешто’.

Породице које живе у сиромаштву не могу да остваре дечји додатак јер се испостави да, примера ради, у стану који су наследили од родитеља има једна соба више, па је вишак квадрата основ по коме остају без додатка”, истиче наша саговорница.

На питање – због чега су родитељи принуђени да доносе гомилу докумената да би остварили право на дечји или родитељски додатак виши саветник у Министарству рада и социјалне политике Предраг Петровић каже да ће се подаци о имовинском и породичном стању особе видети једним кликом на „миша” када постанемо технолошки напредно друштво. У међувремену, подносиоци захтева за дечји додатак мораће да доказују своје материјално и имовинско стање.

„Ако се има на уму податак да дечји додатак износи 2.280 динара и да је само у јулу месецу 384.578 деце остварило ово право, односно да је из буџета издвојено близу милијарду динара само за ову намену, јасно је због чега су услови за добијање додатка строги, а папирологија – гломазна”, каже Предраг Петровић.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Председнику, премијерки и министрима три пута већа плата

0 (0) Уредба о коефицијентима, која би требало прецизно да дефинише колико ће износити плате …

Србија: Министрима кајмак, народу ни за хлеб

0 (0) Ново раслојавање становништва Србије или повишице по функцији и заслузи, тек уредба о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend