Зулуму извршитеља се не види крај

0
(0)

У Скупштини Србије расправља се о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, а истовремено су извршитељи били на делу у београдској општини Звездара.

Овако се у истом дану у теорији и пракси видело лице и наличје јавних извршитеља који су већ четири године страх и трепет. Овог пута чланови организације Здружена акција кров над главом покушавали су да одбране новинара Душана Великовског, који пред српским правосуђем води власнички спор.

Парламент је у измене закона кренуо пошто су организације и грађани непрестано указивали како у раду извршитеља има свега и свачега: од нехуманог исељавања самохраних мајки, болесних и непокретних, па до енормног богаћења неких извршитеља чија најближа родбина купује на аукцији станове одузете дужницима.

Председница Скупштине Маја Гојковић заложила се за доношење потпуно новог закона о извршитељима. На заседању не присуствује већи део опозиције, а радикали су затражили укидање извршитеља указујући да је само 2017. године одузето близу 4.000 станова.

У организацији Кров над главом коментаришу да ће измене тек за нијансу дати социјални тон закону, јер ће из станова избацивати само оне чији је дуг већи од 5.000 евра. То говори да ће опет бити оних који ће постајати бескућници и за евро више од тог лимита. Уз то, Иван Златић из ове организације не види у новој регулативи решење за системски проблем, а то је да се у име брзине и ефикасности поступка крше се људска права, па извршитељи реагују у још нејасној правној ситуацији.

На улицу за мале паре

– Ово имамо на делу у случају Великовског, који је само тражио време да би могао да докаже да је у праву, али га исељавају пре него што је искористио све правне лекове. Ни нови закон не даје одговор на суштински проблем, односно на то што је извршитељима омогућено да поступају пре завршетка поступка – објашњава Златић за „Вести“ ситуацију за коју каже да се веома често дешава.

Да је уместо измена потребан потпуно нови Закон сматра председница Скупштине Србије Маја Гојковић. Она је покушала да поправи измене амандманом и предлаже да се наводима „власник не може остати без некретнине ако му је комунални дуг мањи од 5.000 евра“ дода шира формулација.

– Није то епохалан дуг да би неко изгубио стан или кућу или било коју непокретност. И није то само комунална услуга, нити може по нашем уставном систему да се издвоји једна врста услуге – образложила је.

Лечење на кредит

Она је истакла да су дужници најчешће сиромашни грађани и да има и оних који дугују јер су позајмили новац за лечење.

– Обичан човек није позајмио новац за скупу ташну од неколико хиљада евра или за луксузно летовање, већ што му стварно треба. Не верујем да је реч ту само о избегавању плаћања комуналних услуга – истакла је Гојковићева.

Да баш и не може како је Гојковићева замислила, тврди министарка правде Нела Кубуровић. Она каже да би се проширењем довели у питање менични промет и привредно пословање, а дошло би и до злоупотребе.

– Неко би издавао неколико меница за износ од 5.000 евра и тако обезбедио да не може да се спроведе извршење на његовој непокретности. Или исто тако код издавања чекова – рекла је Кубуровићева.

Судови неспособни

Нела Кубуровић је казала да у судовима већ годинама стоји 614.000 предмета који вероватно никада неће добити епилог, „јер су се судови показали неспособнима да спроведу извршење“. Министарка се, притом, похвалила да поступак извршења сада просечно траје 110 дана.

У Србији, према расположивим подацима, раде 214 јавних извршитеља и три заменика, а у њиховим канцеларијама око 2.000 углавном правника. Број судија који су раније поступали био је мањи од 400.

Шминкање „банде“

У усвајању измена закона које назива козметичким променама, Иван Златић види покушај да се одговори на чињеницу да се јавност узбунила.

– Скупштинска већина покушава да покаже како је нешто радила по питању ове легализоване банде, а да притом у постојећем закону промене што мање- уверен је Иван Златић.

Богаћење на несрећи

Маја Гојковић поручила је да су „извршитељи посебан слој људи који се нагло обогатио“ и указала да су они који су први отворили канцеларије постали изузетно имућни.

– Неки су пронашли начин да имају извршитељске канцеларије по целој Србији – приметила је Маја Гојковић и истакла да одузете станове купују углавном извршитељи и јавни бележници.

Она каже и да је дошло време да се ради на новом закону о извршењу и обезбеђењу.

– Када много треба да се поправља, онда мора нови предлог закона да се донесе. Немојте да мислите да сам против извршења, само је у питању начин – поручила је Гојковићева.

За годину отето 3.736 станова

Посланик радикала Александар Шешељ (син Војислава, лидера СРС) залаже се за укидање јавних извршитеља и враћање извршења у судове. У том циљу, како каже, његова странка прикупила је више од 100.000 потписа за укидање извршитеља.

– Ово се тиче сваког грађанина у Србији и њихове правне сигурности – рекао је Александар оценивши да је закон само у корист банака и других великих поверилаца.

Према његовим речима, 2017. године заплењено је 3.736 станова.

– Скандалозно је да јавни извршитељ сам себи одређује провизију и трошкове извршења. Дакле, колико коме падне на памет – истакао је Шешељ.

Он је изнео пример породице са Дорћола која је остала без стана због 6.500 евра дуга, а та некретнина вредна више од 90.000 продата је за само 26.000 евра.

Комору извршилаца је упоредио са мафијашким кланом и питао ко је одредио 5.000 евра лчимита дуга за комуналне услуге и шта ће бити ако је дуг 100 евра већи.

Имања продата испод цене

У априлу је у селу Мали Пожаревац принудно исељена породица Јовановић из куће која је, наводно због дуга од око 8.000 евра, продата на аукцији. Та породица каже да су 8.000 евра кредита узели из банке како би платили операцију једног од укућана. Пошто нису имали новца да врате дуг, банка је отуђила кућу и продала је по мањој цени од процењене.

О очају тих људи говори и поступак једног од укућана који је запретио да ће себе и кућу полити бензином.

Породица Хаватми из Београда 2017. године избачена је из свог стана на Дорћолу. Због дуга од 6.000 евра њихов стан од 60 квадрата у центру Београда на лицитацији је продат за свега 26.000 евра.

Нишлијка Снежана Стојилковић прошле године је са сином избачена из стана у Улици Гаврила Принципа 16, због туђег дуга. Стан је у бракоразводној парници 15 година раније припао њој, али је извршитељ несрећну жену избацио на улицу због дуговања њеног бившег супруга од четири милиона динара (око 33.000 евра). Стан је и у катастру заведен на Снежанино име, па није јасно како је ова некретнина постала предмет извршења.

Без милости за старе и болесне

Тешко болесна Београђанка Мара Џанковић (90) чије су исељење комшије и Кров над главом спречили два пута током зиме, у априлу ове године је рано ујутро боса изнета из стана. Старица је нешто пре тога имала озбиљну хируршку интервенцију, па су присутни лекари Хитне помоћи питали како могу да дозволе исељење болесне жене, али одговор нису добили.

Д. Декић, Вести онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И најсиромашнији у Србији финансирају напредне тајкуне и стране мешетаре преко накнаде за зелене киловате

5 (5) Овај намет плаћају и примаоци социјалне помоћи и дечјег додатка, њих око 70.000. …

Издвајање дистрибуције из Електропривреде Србије корак ка приватизацији?

5 (4) Потпуно издвајање дистрибуције из Електропривреде Србије, односно формирање независног оператора система за испоруке …

4 Коментара

    • Српска власт, ако је буде, као у Италији морала би да овласти судију са спец. овлашћењима са фондом, роком и тимом да враћа станове и кажњава мафију. Ортаци би се разбежали и по иностранству, ту ће и интерпол да ради.
      Ово је озбиљан посао, штета народу је огромна, а све зависи да ли ће замантан, затупљен, очајан и погубљен народ смоћи памети и енергије да свргне колонијслне управљаче и још више псмети да не допусти да га зајашу слични.
      Гадно.

  1. Majko Stojanko, mogu te drzati u kazamatima, zatvorima i mucilistima, al ti si u nasim srcima.

  2. onaj nasilnik i ludak sto apsise, a mozda to i danas radi, skupo to platise, pijan vozise i nevina za njegova zlodela platise, al miran san izgubise; e sirovi i surovi manijace, ubi se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend