fbpx

Освета светог храста

0
(0)

На градилишту Коридора 11, у селу Шарани код Горњег Милановца, недавно је настрадао радник из Турске Екрем Каплан. Градилиште на коме је погинуо турски радник, на кога је пала метална оплата, налази се на око 200 метара од сеоског записа старог неколико стотина година који се нечијом грешком, највероватније пројектаната, нашао баш на траси будућег аутопута Београд – Јужни Јадран и требало га је уклонити.

Мештани села Шарани тада нису дозволили да се храст посече, па је пре две године сеоски запис постао проблем о коме је расправљао и државни врх Србије. У међувремену, док се проблем не реши, радови на сеоском запису су готово потпуно обустављени. Грађевинци раде на деоници аутопута до храста и настављају се мало даље од њега. Одмах након вести о погибији тесара из Турске, у таковском крају су почеле приче о проклетству и освети сеоског записа.

Наплата светиње

Мештанима села Шарани 25. јанура 2015. године из Коридора Србије, односно из азербејџанске фирме Азвирт, стигао је допис по коме ће ова фирма поступити према уговореним обавезама и наставити радове у зони храста који је претходни власник приликом експропријације земљишта наплатио 339.992,59 динара, при чему није поставио услов да храст буде сачуван, односно да храст није проглашен природним добром и није под заштитом државе.

– Не могу да судим о томе да ли се ради о проклетству и освети записа, али је евидентно да је човек погинуо у његовој близини. Није тачно да пројектанте нисмо упозорили да се храст налази баш на траси будућег аутопута, али нико нас није слушао. Кад је сеоски запис постао проблем јер мештани нису дозволили да буде посечен, јавио се тадашњи министар грађевине и урбанизма Велимир Илић најављујући у медијима да је у току прикупљање понуда од специјализованих фирми за измештање храста на неку другу локацију. Затим је уследила његова идеја да храст остане између две траке аутопута тако што би био обезбеђен систем за његово заливање и изграђене пасареле како би могло да се приђе храсту, али све је остало на идејама које као да су из неког научнофантастичног филма. Ипак, мештане Шарана тада је највише узбунио Александар Вучић изјавом да Србија мора да се избори с паланачким духом прошлости и да ми нисмо за просперитет и изградњу аутопута, што није тачно. Једино што смо тражили јесте то да аутопут заобиђе сеоски запис и ништа више – истиче за „Вести“ Милиша Николић, председник МЗ села Шарани.

Пре две године Вучић је као вицепремијер упозорио да је дуг пут до Европске уније:

– Србија мора да се модернизује, да се реформише. Треба да се ослободимо паланачког духа, који каже хоћу храст од шест векова, а не аутопут. Е па, ја хоћу аутопут!

Радови на Коридору 11, деоници будућег аутопута од Љига до Прељине, одмичу предвиђеном динамиком, али не и у близини храста.

– Отпочетка сам тврдио да светињу не треба дирати и смрт овог човека сам доживео као упозорење. Уколико се пројектанти и градитељи не дозову памети, запамтите, кад пут буде изграђен, ово место ће бити црна тачка на будућем аутопуту. Такође, не знам где ће наћи човека који ће здраве памети и за било какве паре оборити свето дрво. Колико знам, у Таковском крају, а и међу Азербејџанцима који раде аутопут таквог нема – наглашава Милиша Николић.

 

З. Марјановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Храст старији од Косовског боја

0 (0) Нема те фотографије која може на прави начин да дочара раскош храста у …

Напредни фашисти сељацима из Таковског краја насилно отимају земљу и праве мултимилионску штету!

0 (0) ДЕО власника имања у овој општини уз Коридор 11 – односно будући ауто-пут …

9 Коментара

  1. Pa Vucic lepo kaze on hoce…. misli da je iznad Boga…kreten

  2. nisu ga ni turci posekli a ti govnaru ce da naredjujes da ga posecu

  3. Drago,lepo sveto drvo-izdrzi jos samo malo! Ne daj se,samo sto nisu…..

  4. Antihriste, stoko nekrštena, ni vešanja nisi vredan o stoletne grane Zapisa i Svetinje ove.

  5. Njima ništa nije sveto, a jedina vera je u bogatstvo!

  6. VUCICU !!! AKO BAS TOLIKO HOCES PUT!!! BUDI TOLIKO HRABAR PA DODJI SAM DA POSECES ZAPIS….PREUZMI NA SEBE I PORODICU KLETVU PRADEDOVSKU….

  7. јебо их и јадран и пут ,то је свесно урађено пројектант је знао шта ради за разлику од нас волова

  8. Ako ti se ide autoputem u EU idi ali ne preko svetih mesta Antihristu.Ovamo se busas u grudi kako si najveci Srbin .A u stvari si unistitelj srpstva i antihrist.Takav si ti Srbin Kukala ti majka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *