fbpx
Насловна / Наука и Технологија / ​Тинејџери постају хакери и пре 17. године

​Тинејџери постају хакери и пре 17. године

Најновији извештај америчке Националне агенције за борбу против криминала (НСА) показао је да је тинејџерима потребно врло мало вештина да постану сајбер-криминалци.

У извештају, у коју је увид имао „Индепендент”, наведено је да младима данас на располагању стоји велики број илегалних хакерских алата, онлајн и видео упутстава захваљујући којима млади врло лако улазе у свет сајбер-криминала.

Просечан узраст младих преступника износи 17 година, а агенција (НСА) навела је да, супротно опште распрострањеном мишљењу, главни мотиви за то најчешће нису крађа, уцена, нити сексуално узнемиравање. Оно што је младима потребно јесте осећање остварености и грађење репутације у заједници.

Велики број тинејџера тако посећује форуме где идолизују старије чланове и труде се да задобију поштовање осталих корисника дељењем стеченог знања у вези са хаковањем.

НСА је уверен да су исправни узори, ментори и могућност да стечене вештине примене у позитивне сврхе оно што младе људе може да одврати од сајбер-криминала.

„Чак и најосновнији облици сајбер-криминала могу да проузрокују велику штету и полиција се неће устезати од хапшења криминалаца без обзира на њихову старост, што може да има врло погубан утицај на њихову будућност”, рекао је Ричард Џоунс, директор Националне јединице за превенцију сајбер-криминала.

„То значи да је врло битно да допремо до тих младих људи пре него што постану уплетени у злочине такве врсте. Од користи могу да буду чак и најједноставније мере превенције, као што су указивање на различите могућности које носе кодирање и програмирање, или послови у индустрији видео-игара или очувања сајбер-безбедности који могу да им пруже подједнак осећај остварености и поштовања који траже у хакерским заједницама”, закључио је Џоунс.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕКСКЛУЗИВНО: Видео снимак тајне базе иранске терористичке групе МЕК-а у Албанији (видео)

Амерички новинар Ричард Енгел истраживао је обуку иранске милитантне политичко-терористичке опозиционе групе Муџахедин Е Халк …

Срби више извозе софтвер него малине и то без икакве подршке „државе“

Сектор информационих технологија (ИТ) самоникао је и толико се развио да је без било какве …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *