Србија

Смедерево: Винска престоница Србије (фото)

СМЕДЕРЕВО је овог викенда опет заличило на српску престоницу – овога пута вина и грожђа. Светковину у част виногорја ,130. “Смедеревску јесен”, посетило је на хиљаде људи.

Манифестација је, по традицији, отпочела свечаним дефилеом више стотина учесника градским улицама, који су пронели и поруку фестивала “Смедерево вазда отворено”. На челу поворке били су деспот Ђурађ и деспотица Јерина, а за њима свита ликова из времена када је Смедерево први пут било престоница Србије.

– Ова манифестација је једна од најстаријих у Србији, и треба да будете поносни на то – казао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отварајући туристичко-привредну манифестацију и симболично предајући кључ града Смедеревки.

ОВАЈ крај, осим важне историјске улоге, познат је по виногорју, а отуда и свечаност у његову част.

Још је кнез Милош Обреновић од 1827. године овде откупљивао турске винограде и изградио вински подрум. Након проглашења Краљевине Србије 1882. године, светковину брања грожђа у смедеревском винограду организовала је лично краљица Наталија. Берби су присуствовали чланови дворске свите и министри са супругама.

На првој смедеревској изложби грожђа, 1899. године, део програма био је излет у виноград његовог величанства, где је, међу сортама, осим домаћих, било је страних, посебно француских.

ТРАДИЦИЈА Девојке газе грожђе на свечаном карневалу

О КВАЛИТЕТУ вина које се ових дана пило у граду на Дунаву сведочиће на хиљаде гостију.

Они су, осим у дегустацији вина, грожђа и плодова јесени, уживали у разноврсном програму.

Посетиоцима су показане особености смедеревских села на пољопривредној изложби “Сеоска дворишта” у тврђави. У тврђави су организовани игрокази из времена деспотовине, витешки турнири, промоција старих заната, и служени гурмански специјалитети.

На градском тргу прави доживљај био је концерт “Симфонија смака” са симфонијским обрадама песама групе “Смак”, у извођењу рок групе “Освајачи” и уз пратњу Градског симфонијског оркестра Крагујевац.

ВИТЕЗОВИ Свита ликова из времена када је Смедерево први пут било престоница Србије

У музичком програму учествовали су још и дечји хор “Колибри” група “Врело”, “Гарави сокак”, Мерима Његомир, Снежана Ђуришић. Запажен је био и међународни фестивал дечјих КУД-ова.

Вечерас у Малом граду од 20 часова наступа Љуба Нинковић са оркестром, а два сата касније, на градском тргу, планиран је завршни концерт манифестације певача Аце Лукаса.

“Смедеревску јесен” затвориће ватромет у поноћ.

КЉУЧЕВИ Манифестацију је отворио министар за рад Зоран Ђорђевић

ОПЕРА НА ДЕСПОТОВОМ ДВОРУ

СВЕЧАНО отварање манифестације приређено је на простору Малог града Смедеревске тврђаве, некадашњег двора деспотовине Бранковић. Програм су водили Драгана Косјерина и Жика Николић, а око хиљаду посетилаца у древном амбијенту уживало је у наступу оперских певача Јадранке Јовановић и Оливера Њега.

ПРВА ИЗЛОЖБА ГРОЖЂА

“СМЕДЕРЕВСКА јесен” настала је на темељима специјализованих изложби грожђа, вина и воћа почев од прве организоване 1899. године. Прва изложба одржана је у згради ондашње гимназије. Иницијативу је дао руковалац Смедеревског лозног расадника, а подржали су је виноградари и Министарство народне привреде.

Јелена Илић, Новости.рс

фото Н.Живановић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!