Економија

Бирократији опет више новца

ЗА плате, додатке и накнаде 34.102 запослена у државној управи, јавним агенцијама и организацијама обавезног социјалног осигурања у октобру је из буџета исплаћено близу 3,2 милијарде динара, показује Регистар запослених који објављује Министарство финансија и привреде. Месец раније, у овим институцијама је радило 34.049 људи, а буџет су коштали око 88,6 милиона динара мање. Део разлике чини и предвиђено повећање зарада запосленима у државној управи, које је у октобру износило два одсто.

Министарства и органи управе у октобру су ангажовали 17.563 запослена, 239 више него у септембру. Најбројније “појачање” је међу запосленима на одређено време – 176. Нових уговора без ограничења је 42, а упола мање је ангажовано по другом основу. На плате су потрошили, како показује овај регистар, око 87 милиона динара више него у септембру. На зараде, доприносе, додатке и накнаде за ове раднике дато је укупно 1,88 милијарди динара.

С друге стране, у посебним организацијама, а то су заводи, дирекције, неке управе, крај октобра је дочекало 153 мање запослених. На плате, додатке и накнаде за укупно 5.431 радника потрошено је 139,4 милиона динара, око 80 милиона мање него у септембру.

УГОВОРЦИ У МИНИСТАРСТВИМА, агенцијама, службама и фондовима у октобру је радило укупно 26.148 запослених на неодређено време. Број је мањи за 33 у односу на септембар. Повећан је, међутим, број запослених на одређено време и то за 59, па их је у октобру било 7.132. Уговори по другом основу су били бројнији за 27 и достигли су бројку од 822.

Највећи скок зарада и доприноса и додатака исплаћених за октобар био је у фондовима. Иако је тамо број радника смањен за седам, буџет за плате и доприносе је, према објављеном регистру, повећан за 83 милиона динара. Само у ПИО фонду је исплаћено 474,5 милиона динара, што је 79,8 милиона више него у септембру. У Фонду, међутим, објашњавају да подаци о износима зарада приказани у Регистру не одговарају подацима из њихових пословних књига.

– Износи се не поклапају са износима зарада у нашим пословним књигама, као ни у нашим евиденцијама које редовно достављамо Министарству финансија – одговарају у ПИО фонду. – Анализирајући наведене износе констатовали смо да износи приказани у Регистру садрже расходе за извршење услуга који се налазе на конту 423 и немају било какве везе са зарадама запослених. Истине ради, укупно исплаћене зараде у РФ ПИО за октобар износе 319,4 милиона динара, а у септембру су износиле 366,6 милиона динара. У оба случаја је реч о бруто износу.

У Управи за трезор, с друге стране, објашњавају да ПИО фонд, као и све друге институције сам уноси у регистар податке и Трезор ништа не сабира. Уколико је дошло до грешке у уносу, поручују из Трезора, направио ју је ПИО фонд, јер су они унели цифру од 474,5 милиона динара.

У службама Владе, а има их укупно 21, у октобру је био 21 човек више ангажован. И овде су појачања добила махом уговоре на одређено време. На плате и додатке свих радника је потрошено 1,9 милиона динара више него у септембру.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!