fbpx

Дан и Бредстрит Србију сврстава Србију у групу земаља са високим ризиком пословања због корупције, сајбер криминал и миграционе кризе

0
(0)

Београд — Дан и Бредстрит Србију и даље сврстава у групу земаља са високим ризиком пословања на који највише утичу корупција, сајбер криминал и миграциона криза.

У региону најбољи рејтинг имају Словенија, Хрватска и Румунија (ДБ3 ), затим Бугарска, Мађарска, Албанија и Македонија, док Србија и Грчка припадају групи земаља са високим ризиком (ДБ5), а нижи рејтинг има Босна и Херцеговина (ДБ6).

Рејтинг додељен некој држави указује на ризик пословања и даје информацију о ефикасности плаћања ка иностранству, као и о исплативости потенцијалних инвестиција.

Аналитичари Дан и Бредстрита су проценили да је корупција и даље присутна у већем делу државног апарата у Србији, државној управи, промету и полицији.

„Страни инвеститори суочавају се са проблемима приликом пријављивања на тендере као и при подношењу захтева за лиценце и дозволе. Исход судских поступака је такодје неизвестан“, наводи се у саопштењу те бонитетске куће.

Указано је да је, према подацима полиције, сајбер криминал порастао за 50 одсто у 2015. години, што представља значајан ризик за компаније које послују у Србији, поготово при куповини преко интернета.

„На рејтинг Србије утиче и миграциона криза која се током времена продубљује и утиче на пословање“, наводи се у извештају Дан и Бредстрита.

Дан и Бредстрит је највећа и најстарија бонитетна кућа на свету која постоји више од 170 година, а у Србији и Црној Гори је од 2006. године заступа компанија Рејтинг.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија последња у региону по условима пословања

0 (0) НА „Форбсовој“ листи земаља најбољих за бизнис, Србија се није прославила. Заузели смо …

ММФ: У порасту ризици по светску економију

0 (0) ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд је упозорио данас на растуће ризике по светску економију, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *