fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Просечан пад промета у односу на претходну годину 14,32 одсто, пословање у Србији ове године значајно ризичније него у 2014. години

0
(0)

Просечан пад промета у односу на претходну годину – 14,32 одсто, што је последица смањене куповне моћи грађана и веће конкуренције у сивој зони. У поређењу са 2008. годином – пад промета је 41,5 одсто

ПРИВРЕДНИЦИ сматрају да је пословање у Србији у првих осам месеци ове године значајно ризичније него у 2014. години, саопштила је данас Мрежа за пословну подршку.

То су резултати анкете менаџера 224 компаније у 12 привредних грана које укупно запошљавају 12.992 радника.

Анкета је показала да је просечан пад промета у односу на претходну годину 14,32 одсто, што је последица смањене куповне моћи грађана и веће конкуренције у сивој зони. У поређењу са 2008. годином пад промета је 41,5 одсто.

Менаџери су указали, како је навела Мрежа, да су повећани намети на пословање „јер локалне самоуправе не узимају у обзир да су опали приходи фирми већ траже нереално високе износе да би из тога финансирали своје прекобројно чиновништво и лица запослена по страначкој линији“.

Додаје се да је Србија једина земља у Европи где финансијски извештаји фирми за 2014. касне већ шест месеци, што ствара огромну несигурност у пословању јер привредници не могу да процене са којим фирмама да послују.

„Привредници су реформе оценили као веома споре, као и да је број закона и подзаконских аката велики, а многи послови не могу да се обаве електронским путем, тако да бројне бирократске процедуре и чекања на одговоре надлежних институција успоравају и поскупљују пословање“, наводи се у саопштењу Мреже.

Замерке су и што банке све теже позајмљују новац и што су просечне камате на кредите од осам и 15 одсто, а истовремено држава за кашњења у уплати пореза, доприноса и других накнада узима камату од 16 одсто годишње.

Анкетирани привредници су потврдили да је све већи број страних компанија које су незадовољне радом фирми отворених у Србији, пошто су трошкови пословања високи, а добит све нижа или се послује са губитком.

„Неке од страних компанија ограничиле су своје пословање у Србији, одустале од даљих улагања и чак разматрају да затворе своје канцеларије, а да робу у Србију пласирају из суседних земаља, чланица CEFTA, где је пословање јефтиније“, упозорила је Мрежа за пословну подршку.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пад руског авиона: Пронађена црна кутија

0 (0) Пронађена је црна кутија из руског авиона који је пао у Црно море …

Дан и Бредстрит Србију сврстава Србију у групу земаља са високим ризиком пословања због корупције, сајбер криминал и миграционе кризе

0 (0) Београд — Дан и Бредстрит Србију и даље сврстава у групу земаља са …

2 Коментара

  1. Не вреди то овим „нашим“ стручњацима за економију на челу са главним економистом(?) Вучком! Нити знају, нити хоће да чују оне који се разумеју у ту проблематику, него запели ко јунци и не попуштају, а нама све горе и горе. Не сећам се да је иједна влада била добра, али ови су ТОТАЛНО прекардашили! Нисам екомомиста, али као лајик знам да можемо да трошимо онолико колико произведемо! Тачка, што бе рекао наш „стручњак“!

  2. Resenje je novo smanjenje plata i penzija, pa kad onda krene trgovina ima sve da puca!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *