Држава за четири године Пинку одложила плаћање 1,52 милијарде динара пореског дуга

Држава за четири године Пинку одложила плаћање 1,52 милијарде динара пореског дуга

Држава је телевизији Пинк за четири године одложила плаћање преко 1,52 милијарде динара пореског дуга, а то нису једине привилегије које провладини медији годинама уживају, показују подаци до којих је дошао Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).
Осим што је добила прилику да око 1,52 милијарде динара пореског дуга плати на рате, телевизија Пинк је истовремено добила од државе најмање 1,28 милијарди динара кредита за извоз.

Kако пише ЦИНС, у нефер утакмици са независним медијима, ова провладина телевизија годинама има повлашћен третман, некад без обзира на прописе.
Пинк је годинама успевао да одложи плаћање пореза па је тако Пореска управа за четири године омогућила репрограме дуга на укупно 93 рате.

Ружичаста телевизија је дуговала 231,2 милиона динара у марту 2012, када је са Пореском управом потписала споразум да плати порез на шест рата. Нешто више од годину дана касније, у јуну 2013, нови договор је омогућио Пинку да 705,01 милиона динара плати кроз 15 рата.

До октобра 2014. ТВ Пинк је направила нови дуг према држави, овог пута 197,5 милиона динара чије плаћање је одложено на 12 рата. Још једно одлагање телевизија је добила у марту 2016. за дуг од 389,1 милиона динара који има обавезу да измири у чак 60 рата.

По којим критеријумима је Пореска управа одлучила да одлаже плаћање дуга Пинку није познато, с обзиром на то да је ова државна институција годинама одбијала да достави новинарима ЦИНС-а склопљене уговоре.

Поред тога, ТВ Пинк је годинама добијала новац од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), такође под непознатим условима. Истраживање ЦИНС-а показује да су ова телевизија и АОФИ у више наврата уговорили кредите за извоз, али од АОФИ нису стигле информације по којим критеријумима и шта тачно Пинк извози, а да је вредно државне помоћи.

ЦИНС је ипак међу подацима о залогама ТВ Пинк пронашао уговоре о кредиту и гаранцији из 2014. – године у којој је Пинк дуговао порез држави.

Једним од ових кредита је у децембру омогућено финансирање два уговора непознате садржине које је Пинк склопио са фирмама у региону – предузећима БХ Телецом из Сарајева и МТЕЛ из Подгорице. За то је телевизија добила 164,2 милиона динара које је требало да отплати у 12 месечних рата. Претходно је, четири месеца раније, АОФИ дао новчану гаранцију Пинку од 293,3 милиона динара како би добио кредит од АИK банке.

Kако се наводи на сајту АОФИ, један од услова за добијање гаранција и кредита јесте потврда Пореске управе о измиреним пореским обавезама.

Међутим, те године се Пинк интернатионал цомпанy – власник ТВ Пинк – нашла на списку највећих пореских дужника Пореске управе. Три дана пре склапања уговора о гаранцији, ружичаста телевизија је дуговала 197,5 милиона динара.

АОФИ је и наредних година склапала уговоре са Пинком и по основу некаквог извоза је овој телевизији исплаћено 433,3 милиона динара током 2015, догодине 431,4 милиона динара, да би у марту 2017. године на рачун Пинка легло 402,7 милиона динара.

Због чињенице да је Пинк 2014. године био највећи порески дужник међу медијима и да поседује националну фреквенцију, Савет за борбу против корупције је у Извештају о власничкој структури и контроли медија истакао да је ова телевизија каснила са отплатама пореског дуга, али уговор о репрограму није раскинут.

Аутор: ЦИНС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада Србије формирала је на данашњој седници Kоординационо тело за спровођење оперативног плана за спречавање …

Фирма "Асомакум" која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма “Асомакум” која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма за коју је део опозицији раније тврдио да је у власништву брата председника Србије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *