fbpx

И поред забране, фирма Новице Тончева гради МХЕ на Јелашници код Сурдулице

5
(2)

Иако је одлуком Министарства грађевине изградња мини-хидроелектране на реци Јелашници код Сурдулице забрањена, механизација се појавила и кренула са радовима, што је изазвало протесте и револт грађана.

Грађани су се побунили и на друштвеним мрежама објављују фотографије почетка радова.

Тончев градња и Игис Грин су кренули са радовима, иако постоји забрана Министарства грађевинарства до 2020. године. Пре 2 недеље су почели са равњањем терена, иако постоји забрана на том месту и на делу од 5 км. Изгледа да за господу не постоји забрана – коментар је грађана на Фејсбуку.

Инвеститор мини-хидроелектране је фирма Игис Грин из Београда, која је и пријавила радове прошле године, али како каже представник ове фирме који се јавио на телефон предузећа, дозвола за ову МХЕ продата је прошле године.

Ја сам пријавио радове и продао. Ви се за*ебавате са мном, ја сам то продао, немам са тиме ништа. Слушајте, немојте више да ме зовете, ја немам везе са тим – љутито је искоментарисао представик фирме који није желео да се представи.

МХЕ гради фирма председника Скупштине

Дозвола је продата предузећу Тончев градња, потврдио је за Јужне вести власник фирме Новица Тончев, који је истовремено и председник Скупштине Општине Сурдулица, на чијој територији се гради мини-хидроелектрана.

Продата је дозвола, али не прошле године већ ове. Фирми Тончев градња – каже Тончев.

Он је потврдио да постоји забрана Министарства грађевине за подручје реке Јелашнице, али каже да је дозвола за градњу издата пре забране, тако да Општина од тада не издаје дозволе.

Грађани протестовали

Постојећа електрана не угрожава брану и издата је дозвола јос пре 5 година и више. Министарство може да наложи Општини да поништи ту дозволу, али да исплати инвеститора, а то досад није урадило и инвеститор је уредно пријавио почетак радова још прошле године – каже Тончев.

Има одговор и због чега је Министарство грађевине забранило издавање дозвола за ово подручје.

Грађани Јелашнице треба да се запитају засто је Министарство забранило издавање дозволе за то подручје, а ја ћу вам рећи да је ту Министарство планирало изградњу бране за водоснабдевање Владичиног хана – каже Тончев.

Председник Скупштине општине Сурдулица додаје да поседује сву документацију и преписку са Министарством грађевинарства, али да ће, с обзиром да је на путу, новинару Јужних вести све папире доставити – накнадно.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мeштани Топлог Дола: Саопштење поводом препада инвеститора и његових плаћеника на наше село

4.6 (56) Обраћамо се свим државним институцијама и грађанима Ми, мештани Старе планине и Топлог …

Овако је данас било у селу Топли до на Старој планини где народ брани своју имовину од лопова (видео)

4.8 (22) Народ је данас у селу Топли до поново стао у одбрану свог права …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *