Друштво

Дуг за претплату РТС застарева после годину дана

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА – Све већи број грађана добија опомене пред утужење, због неплаћања претплате РТС, што је било повод да се огласи и Србољуб Илић, општински заштитник грађана.

– Ради се о петогодишњем дугу који РТС, у целости, судски не може да наплати. Закон о облигацијама је јасан и застаревају сва дуговања која су дужа од годину дана. Сви они који су добили опомену за 6.000 динара, односно за годину дана претплате, дужни су да плате, а све преко тога је ненаплативо – тврди Илић и грађане који су добили опомене за већи износ саветује да сачекају добијање предлога за извршење, на који треба да уложе приговор у року од пет дана.

Извршни суд ће, по процедури, приговор проследити парничном суду и овај орган ће донети пресуду да је потраживање – застарело.

– Не желим да се ово схвати као позив на грађанску непослушност, већ као разјашњење да се РТС, нечијом вољом, понашао као лош домаћин и није благовремено опомињао и покретао поступке принудне наплате. Зато овако висока потраживања морају да иду на њен терет – појашњава општински заштитник грађана и саветује суграђанима који су добили или ће тек добити опомене од РТС да се за помоћ обрате Служби правне помоћи СО и њему лично, јер ће за сваког бити учињено све што се може, по Закону.

Србољуб Илић, на крају, процењује како је за РТС много паметније да сва потраживања за претплату дужу од годину дана отпише, а да грађане задужи за 12 месеци – што намерава да, у писаној форми, и предложи Јавном сервису.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!