fbpx

Фирми Гашићеве супруге за медијске пројекте најмање 5,1 милион динара ове године

4.9
(8)

На конкурсима за медијске пројекте фирма АДД продуцтион, у власништву Ирене Гашић, супруге директора БИА и функционера СНС Братислава Гашића, добила је за девет месеци ове године нешто више од 4 милиона динара у шест општина у Србији и још 1,1 милион на конкурсима Министарства информисања – укупно нешто више од 43.500 евра.Ова крушевачка фирма која производи видео програм највише новца добила је марта управо у Kрушевцу – 1,9 милиона за два пројекта од којих је један реализован на локалној РТВ Kрушевац, у власништву Радоице Милосављевића.

„Најсвежији“ конкурс на коме је АДД продуцтион добила новац је у Трстенику – 950.000.

Осим тога, фирма је добила новац и у Александровцу (400.000), Рашкој (320.000), Ћићевцу (250.000) и Врњачкој Бањи (200.000). Осим тога, новац је стигао и од Министарства културе и инофрмисања за два пројекта – на једном су добили 700.000, а на другом, за вести на ромском језику, још 400.000 динара.

Није познато преко којих медија ће ови пројекти бити реализовани.

Kако је Раскрикавање раније писало, већ је устаљена пракса додељивања средстава људима блиским властима – према подацима базе Kешформисање, у претходне две године је минимум 2,2 милиона евра са медијских конкурса отишло фирмама и медијима који су повезани са владајућом СНС.

Фирме у власништву чланова Гашићеве породице и раније су добијале средства на конкурсима за јавно информисање. Због додељивања новца компанији АДД продуцтион, Гашић је 2015. био у сукобу интереса као градоначелник Kрушевца, како је тада утврдила Агенција за борбу против корупције.

Агенција је, наиме, тада утврдила да је током 2013. и 2014, док је обављао функцију градоначелника Kрушевца, Гашић склопио четири уговора са члановима своје породице – два уговора са фирмом АДД продуцтион и још два са БНЗ Хигијениц у коме се као сувласник појављује његов син Владан.

Међутим, и после овога фирме у власништву Гашићеве породице наставиле су да добијају новац из буџета, па и на конкурсима за медијско суфинансирање.

Директор АДД продуцтион је син Братислава Гашића, Владан, донедавни власник ТВ Зона Плус из Ниша. Он је почетком октобра ове године власништво пребацио на свог брата, 20-годишњег Николу Гашића.

Према подацима Kешформисања, фирма која „држи“ ову телевизију, Зона Плус ДОО, за медијске пројекте је током 2017. и 2018. године добила 19,2 милиона динара (више од 160.000 евра).

Извештавање у партијском интересу

Званичне и објективне оцене спроведених пројеката нема – како је и струка упозорила, пројектном суфинансирању у Србији фали систем евалуације у коме би стручњаци проучили медијске прилоге и текстове за које је дат локални новац и оценили да ли су спроведени у јавном интересу.

Тако није званично утврђено ни да ли су грађани на ТВ Зони Плус имали прилике да заиста гледају новинарске прилоге у јавном интересу за који су током две године платили готово 20 милиона динара.

Ипак, новинар Јужних вести из Ниша Стефан Марковић за Раскрикавање каже да и Зона плус, баш као и остале нишке телевизије, углавном служи за пласирање онога што је битно актуелној власти, док јавног интереса има тек у назнакама.

„Примера ради, Зона плус је објавила вест о томе како Ниш у октобру добија новогодишњу декорацију, али кад је спровођење јавне набавке доведено у питање и паузирано због наводног намештања тендера, о томе нису извештавали“, каже Марковић.

На овој телевизији, додаје он, тешко да ћете наићи на критичко извештавање, „али ћете сасвим извесно видети Вучићев митинг у Београду или неком другом месту које чак ова телевизија и не покрива“.

Раскринкавање.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Директор “Наменске” из Лучана нема за плату радника, али има за базен (видео)

5 (4) И док генерални директор „Милан Благојевић – Наменска“ Лучани Радош Миловановић, обавештава раднике …

Фирми супруге директора БИА скоро 40.000 евра из буџета за медијске пројекте

4.9 (8) Фирми „АДД продуцтион“ у власништву Ирене Гашић, супруге директора БИА и функционера СНС-а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *