fbpx

Храст из Савинца, или како спиновати режимске будализме (видео)

0
(0)

Радницима на Коридору 11 храст из Савинца служи као нека врста саобраћајног знака. Од некадашње храстове славе сада је остала само сенка. Уколико храст не падне, што би значило да ауто-пут заобилази храст, пашће неколико стотина хиљада евра за измену пројекта.

Стари храст из Савинца једно време био је главно еколошко, историјско, друштвено, па и политичко питање у Србији. Пола године од покретања приче о његовој судбини‚ пошто се испречио Коридору 11, данас се и даље тражи решење.

Због њега су померани рокови, планови, обустављани радови. Био је кривац за протесте, медијске наслове, парламентарне полемике. Летос су га једни бранили, други хтели да секу. Тренутно, радницима на Коридору 11 служи као нека врста саобраћајног знака.

„До храста и од храста. Храст се не дира на једној близини од 300 до 400 метара. Тренутно га само гледамо“, прича радник Мирослав Мандић.

Од некадашње храстове славе, само сенка. Мирније је у селу, кажу мештани Савинца, последња три месеца. Надлежни га не спомињу, радознали понекад обиђу.

Љубинка Ристовић из Савинца каже да их је много долазило колима и из Београда и Новог Сада. 

„Углавном има посета, али није толика навала као што је било летос“, каже Милојко Миловановић из Савинца.

Мештанин Петар Баралић каже да су се страсти мало смириле. На храсту су се ломила многа решења – од пресађивања, постављања заштитне челичне облоге, до сечења, па и померања ауто-пута удесно.

Рађена је чак и клиничка слика храста. Надлежни су закључили да храст има поремећено здравствено стање, да је у последњој фази развоја и на самрти.

И ауто-пут и храст или само ауто-пут, званичне одлуке још нема. Ако храст не падне, пашће неколико стотина хиљада евра за измену пројекта, а уколико радови због њега стану, на годину дана, причали бисмо о милионима.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Обарање храста, историје и демократије

0 (0) Рушење великог храста у Савинцу код Горњег Милановца, старог више од шестсто година, …

Као да храста никад није било

0 (0) КАО да га овде никада није било. Као да на овом месту вековима …

Један коментар

  1. Ко је радио пројекат, да ли је тај „пројектант“ уопште излазио на терен, где су геометри, где су сви остали кад нису ни видели оволицак храстић!!!!!!!!!!!!!!!Прошли они поред пројектанти

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *