fbpx

И кромпир скупа роба

0
(0)

КРОМПИР је ове јесени просечно 50 одсто скупљи него прошле, а пасуљ и купус плаћамо скоро дупло више. Потрошачи у Србији издвајају и позамашну суму новца за свеже месо, које је сада скупље у просеку за 30 одсто. У појединим трговинама пилећи филе ових дана поново достиже невероватних 780 динара за килограм, док је свињски бут око 660.

Кукурузно брашно на тезгама сада је 140 динара за килограм, а пре 12 месеци коштало је око 100. За динар-два поскупела су и јаја, па за комад сада треба издвојити и 16 и 17 динара. Све то указује да је и на пијацама и продавницама све скупље него прошле године. У времену кризе, породице су опстајале захваљујући јефтиним основним потрепштинама попут брашна, кромпира, купуса, пасуља.

Пасуљ се на појединим тезгама продаје и за 450 динара, а свеж купус до 60, док је прошлог новембра био 20 до 40 динара. И овогодишњи род црног лука је мањи, а за килограм се на пијацама тражи до 70 динара. Бели лук је премашио 700 динара. Цена парадајза се „држи“ на просечних 120 динара. Кромпир смо до пре два месеца плаћали 50 динара за килограм, а сада се нуди и до 90 динара.

СЛАБИЈИ РОД ПРОИЗВОЂАЧИ кажу да је ове године род пасуља и кромпира умањен за 70 одсто, а купуса је мање за око 40 одсто. Сељаци истичу да су плодови лошег квалитета, веома ситни и да је на умањење приноса највише утицала суша. Ове године, поред примењене агротехнике и наводњавања, приноси су, тврде пољопривредници, били готово преполовљени.

– Смањена је производња, а ниски приноси свакако утичу на овогодишњу цену кромпира, односно плаћамо га знатно више – каже за „Новости“ Милан Простран, стручни сарадник у Привредној комори Србије. – То је и очекивано, а по свим законитостима тржишта чим је мања понуда, цена одмах „иде“ горе. Вишој цени тог поврћа допринела је и могућност извоза, па су многи произвођачи надоместили вишегодишње губитке.

Простран додаје да сада и кромпир постаје веома важна намирница, дефицитарна и скупа роба. Кромпир ових дана достиже цену, за коју је у исто време лане могло да се купи бар два килограма.

За килограм домаће јабуке данас је могуће купити и три килограма поморанџи. Скупља је и од банана. У јеку сезоне за килограм прве класе јабука ваља издвојити и до 180 динара, док су банане нешто јефтиније и најчешће се продају за 120 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија упозорила да би могла привремено да обустави увоз српског воћа због заразе

5 (4) Русија би могла да уведе привремена ограничења на увоз коштичавог воћа из Србије …

Где је запело са извозом српског воћа у Русију

4 (3) Критеријуми руских инспекцијских служби, приликом откупа воћа из Србије, доста су строжи него …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *