FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Има ли епидемиолог ишта што ти конкретно и сигурно знаш или ти је сва наука у можда, мислим, могуће…

5
(2)

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да није немогуће да је коронавирус био присутан код нас у децембру, али ако је истина сигурно је био спорадично у циркулацији

„Да је био масовно присутан ми бисмо га открили и раније. Знали бисмо по броју оних који су оболели са оболењима сличним грипу, а то се нешто посебно није видело“, казао је Кон јутрос за РТС.
Како је истакао, након укидања ванредног стања наставиће се са избегавањем контаката, што ће и даље посебно важити за старије од 65 година и за хроничне болеснике.

„Сви ти контакти практично омогућују вирусу да опстане. Што их мање имамо мање ће и краће ће трајати његова циркулација у овом таласу. Према томе не треба нешто много да мењамо понашање“, рекао је Кон.

Што се тиче градског саобраћаја, који ће у Београду почети од 8. маја, то неће бити за општу употребу већ само за запослене и због тога, навео је, треба и даље говорити да је забрањен.

„Сви запослени да би стигли на посао морају да користе маске приликом уласка у превоз, морају да имају рукавице“, казао је и додао да ће та мера трајати неко време, а дотле ће се пратити ситуација с коронавирусом и у складу с тим доносити одлуке.

Коментаришући почетак тестирања 7.000 породица како би се утврдило да ли се стекао колективни имунитет, Кон је рекао да је скептик да се створио значајан имунитет уз мере које се предузимају и спречавање контакта.

„Велики број нас је остао осетљив, а видећемо какви ће резултати бити, па ћемо знати тачно“, казао је.

Према његовим речима, још увек није донето решење о отварању граница, а вероватно ће се тражити да буду тестирани они који улазе у земљу. Што се тиче излазака из земље понашаће се како земље у које се иде буду тражиле.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тиодоровићу, ко је тебе и Кона спасао робије и зашто јер сте 2009. хтели да масовно отрујете народ?

4.8 (17) БЕОГРАД – У истрази злоупотреба у набавци вакцина против вируса АХ1Н1, Служба за …

АЛО КОНЕ! Заболи на к***ц о чему ти и тај тзв. кризни штаб размишљате! Дојадили сте и Богу и народу…

3 (18) Епидемиолог Предраг Кон рекао је да Кризни штаб озбиљно разматра ограничење кретања грађана …

Један коментар

  1. Kon nije ni upola pametan ko konj a kamoli kao dr ili virusolog a kamoli oficir, prosto postao je poluga političara za ostvarenje svoih finansiskih ciljeva…žalosno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend