Изградња мини хидроелектране на Трипошници: Отпор моћним инвеститорима (видео)

5
(3)

Врање/Трговиште – Мештани Радовнице и Доњег Стајевца, два села трговишког краја, противе се изградњи мини-хидроелектрана (МХЕ) на њиховом подручју.

Међутим, упркос томе, пре неколико дана започети су радови на реци Трипошници у атару Доњег Стајевца.

Поврх тога, један, како кажу мештани, моћан инветитор заинтересован је за воду у селу Радовница, али и у том меесту радове на изградњи МХЕ стопира тамошње становништво.

Бојан Милошевић, борац за очување вода трговишког краја, река Пчиње, Трипошнице и других водотокова тог краја, свакодневно модерира Фејсбук страницу „Река Пчиња и њена природа“.

Он је ових дана упозорио да се припрема изградња још једне мини-хидроелектране на Трипошници.

– Брана би требало да буде код Доњег Стајевца, а вода би се кретала низводно до електране у истом селу – алармирао је Милошевић претходних дана медије на југу Србије.

У Радовници су се људи више пута окупљали у знак протеста против изградње мини-хидроелектрана и својим телима штитили водотокове.

Догађаје је у више наврата пратила интервенција полиције, а ствар је на крају дошла до суда.

??????????????

Gepostet von Reka Pcinja i njena priroda am Samstag, 8. Dezember 2018

У Доњем Стајевцу испрва није било отпора јер су, како истучу неки од мештана, „људи у страху“ због тога што сумњају „да скоро иза сваке овакве изградње стоји неко врло моћан“.

Активисти за очување река истичу да је Пчиња драгоцена због ендемских врста које живе у њој и којих готово нема у другим крајевима Европе.

KРСТИЋ: Не познајем инвеститоре

Председник општине Трговиште Ненад Kрстић изјавио је за Јужне вести да су две мини-хидроелектране „у фази изградње“, али о томе да су мештани стопирали радове у Радовници не говори. На питање „ко су инвеститори“, одговорио је да их не познаје.

– Стварно не знам, знам да је инвеститор из Београда. Они су се мењали, прво је био из Панчева, па из Ниша, сада је из Београда, али стварно не могу да вам кажем, ја лично не познајем инвеститора – рекао је Kрстић.

ЗА ДЕЦЕНИЈУ 5 МХЕ

Изградња мини-хидроелектрана на реци Пчињи и њеним притокама почела је пре више од деценије. До сада је изграђено пет хидроелектрана. Три МХЕ су на Трипошници, једна на Лесничкој реци и једна на Kоћурици. Тренутно их нема само на Kозједолској реци. На подручју Трговишта има 38 потенцијалних локација за изградњу МХЕ.

Врањске вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Победа мештана Старе планине – неће се градити мини-хидроелектране (видео)

5 (6) На Старој планини у наредних 15 година сигурно се неће градити мини-хидроелектране. Ово …

Врање добија четврту Ковид Болницу

0 (0) Због потребе за хоспитализацијом пацијената код којих је потврђен ковид вирус или имају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend