Јапански лептири мутирали због Фукушиме

0
(0)

Излагање радиоактивном материјалу који је исцурео из оштећене јапанске нуклеарне електране Фукушима изазвало је мутације међу лептирима у Јапану.

Научници су уочили повећање броја мутација ногу, антена и облика крила лептира који су сакупљени после несреће у Фукушими у марту 2011. године. Тврде да је веза између мутација и радиоактивног материјала доказана лабораторијским експериментима.

Два месеца после несреће у Фукушими тим јапанских истраживача сакупио је 144 одрасла лептира врсте „зизеериа маха“ са десет локација у Јапану, укључујући подручје Фукушиме. У време када се несрећа догодила, лептири су били у облику ларве. Поређењем мутација код лептира са других локација, утврђено је да у подручју са повишеним нивоом радијације живе инсекти са знатно мањим крилима и неправилно развијеним очима.

„Веровало се да су инсекти веома отпорни на радијацију. У том смислу, наши резултати су неочекивани“, изјавио је вођа истраживања Ђођи Отаки, са Универзитета Ријукјус, на Окинави.

Професор Отаки и његови сарадници наставили су да узгајају ухваћене лептире у лабораторијама 1.750 километара далеко од Фукушиме, где се радијација скоро не осећа. Утврдили су да су мутације у наредној генерацији још израженије, пошто су постале уграђене у гене родитеља који су користили контаминирану храну.

Научници су користили ову врсту лептира као индикатор стања природне средине, пошто се од раније знало да су ови инсекти веома осетљиви на промене у природи.

„Уочене мутације и морфолошке абнормалности могу се објаснити само као резултат излагања радиоактивним контаминантима“, изјавио је билог Тим Мусо са Универзитета Јужне Каролине и додао да је ово истраживање важно за људе и биолошке заједнице из Фукушиме. 

 

Вести

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Формира се Комисија за истрагу последица НАТО бомбрадовања

0 (0) Скупштина Србије усвојила је данас предлог о формирању Комисије за истрагу последица НАТО …

Даница Грујичић: Време је да се отворено говори о последицама НАТО бомбардовања (видео)

0 (0) Интервју са проф. др Даницом Грујичић. novosadskatelevizija Да ли је овај текст користан? …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend