Крушик ГИМ-у опростио 16 милиона долара; Извештај ДРИ је доказ да Вучић и Стефановић нису говорили истину о пословима те приватне фирме

5
(22)

Писање НИН-а потврдила и Државна ревизорска институција.

Мине које је 2017. и 2018. купила у ваљевској фабрици за 24,8 милиона долара, фирма коју је заступао отац министра полиције продала странцима за 41,2 милиона. Директор Крушика без иједног рачуна признао трошкове авио превоза од 7,7 милиона, а признао и провизију наводном посреднику од 8,6 милиона, иако ГИМ није ни смео да га ангажује. Извештај ДРИ доказ да Вучић и Стефановић нису говорили истину о пословима ГИМ-а

Мине купљене од државног Крушика из Ваљева, приватна фирма Горана Тодоровића ГИМ, коју је у више наврата заступао отац министра полиције Бранко Стефановић, купцима из иностранства продавала је по значајно вишим ценама и тако остварени профит задржавала за себе, иако то није смела, показује извештај Државне ревизорске институције. Тиме је коначно и једна Уставом дефинисана институција (независно, контролно тело) утврдила оно о чему НИН, Бирн и још неки медији пишу месецима уназад. Уједно, то је и својеврсни доказ да председник Србије Александар Вучић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић нису баш говорили истину док су се трудили да јавност убеде да у пословању Крушика са ГИМ-ом није било ништа спорно и незаконито. Напротив. Извештај ДРИ указује да у трговини оружјем није све било чисто. Приде се јасно наводи да је само током 2018. ГИМ, на разлици у ценама по којима је куповао мине од Крушика и касније их продавао крајњим купцима из иностранства, зарадио више од 10 милиона америчких долара, а 2017. више од шест милиона долара.

Конкретно, ДРИ је утврдио да је Крушик у 2018. ГИМ-у за своју робу испоручио фактуру на 1.568,6 милиона динара, а да је та приватна фирма исту робу продала страним купцима за 2.617,8 милиона динара. „Комисионар ГИМ је фактурисао за 1.049.193.000 динара (10.147.987,50 долара) већу вредност производа иностраним купцима, него што је Крушик, исте те производе, у 2018. фактурисао ГИМ-у“, наводи се у извештају ДРИ након анализе званичних финансијских извештаја које је Крушик доставио и Агенцији за привредне регистре.

На тај начин, ДРИ је практично доказао и да Небојша Стефановић, чији је отац радио за ГИМ, 13. новембра 2019. није говорио истину. Гостујући на ТВ О2, Стефановић јуниор је изјавио да ни ГИМ, ни друге приватне фирме, које послују са Крушиком, „нису власници тог наоружања, већ га продају комисионо за Крушик, односно по уговору и од продаје имају пет одсто, док осталих 95 одсто од постигнуте цене припада Крушику“. Министар је, такође, казао да је „самим тим бесмислена прича да неко мине од Крушика купује скупље или јефтиније, јер нико не купује на такав начин, већ заједно са Крушиком, као комисионар, учествује у продаји некој земљи“.

Тако би заиста и требало да буде. Али НИН је већ писао, а извештај ДРИ потврђује да та правила нису важила за ГИМ. Напротив. НИН је на основу увида у неке од уговора више пута писао да је ГИМ мине од Крушика плаћао мање и од државног Југоимпорта СДПР, некада и испод цене коштања, а Бирн је објавио да их је касније купцима из иностранства продавао и по дупло вишим ценама. Све то дефинитивно је потврдио и налаз ДРИ, из којег проистиче да је ГИМ разлику у цени задржавао за себе, заједно са комисионом провизијом, коју му је плаћао Крушик.

Аутор: Вук З. Цвијић, Милан Ћулибрк

НИН

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Слободан Ћустић: Кон нас лаже, а Дарија је оличење криминала и незнања

4.6 (16) „Дарија Кисић Тепавчевић је својим озбиљно проблематичним изјавама сама себе ставила на пиједестал …

Вучићев батинаш потписао штетни уговор по ГСП

5 (4) Београдске власти су најавиле промену уговора које је ГСП Београд закључио о изнајмљивању …

2 Коментара

  1. I, sta sad sa ovim dokazima? Nista, kao i obicno.
    „Pa sta!“

  2. Јебем ја то пословање и лоповлук, какве везе има што се открила истина, Где су паре, тко ће у затвор, лопови пизда вам материна. Тко кога да оптужи кад сви крадете јебо вам пас матер. Старце избацујете из кућа за 2000 динара, за тај дуг знате, а табаковићка и гојковићка купују станове за 2-3 милиона евра за то не знате и не истражујете одакле им паре, стоко. Циган чедо јаво шмрче и трује туђу децу и никоме ништа, ви сте мој курац а не Државно руководство. Кандићка пљује по Србима Влада ћути, па ко сте ви; грађани ове државе или вас је крава отелила, Све под линч.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *