Мајке остале без примања

0
(0)

Новости сазнају – поједине породиље већ дуже од месец и по чекају на исплату загарантованих накнада. Надлежни тврде да редовно издвајају новац и да су за кашњења криви послодавци

ПОЈЕДИНЕ породиље у Србији већ месец и по дана живе “на белом хлебу”, јер још нису добиле накнаду за јул. За то могу да криве само своје послодавце, јер у Министарству рада и социјалне политике тврде да се новац за породиљска боловања издваја редовно и без застоја.

У најтежој ситуацији су породиље запослене у фирмама које касне или “због беспарице” већ дуже не исплаћују зараде запосленима. Иако тако породиље и буквално остављају без средстава за живот, ти послодавци, ипак, не крше прописе. Јер, по закону, фирме су обавезне да им исплаћују накнаде истовремено када и плате осталим запосленима. Касније, уз доказ да су уплатили породиљско, тај новац рефундирају.

У Министарству рада и социјалне политике “Новостима” је у четвртак речено да се тренутно рефундира новац за породиљске надокнаде за јул и август.

– Ми рефундирамо новац онако како пристижу захтеви и докази послодаваца да су исплатили надокнаде за породиљско – каже Милена Антић Јанић, из сектора за бригу о породици у Министарству рада и социјалне политике. – А, Министарство директно уплаћује породиљске надокнаде само женама које су самостално запослене и немају других запослених.

У Министарству кажу да се месечно за породиљска боловања издваја 1,95 милијарди динара. Лане је укупно издвојено 21,5 милијарди, а пројекција је да ће ове године за породиљске накнаде бити исплаћено 23,5 милијарди динара.

– Надокнаду месечно прима, у просеку, 35.800 породиља – каже Милена Антић Јанић. – То је годишње укупно 430.000 исплата.

 ЛЕЖЕ ПО ПЕТ ГОДИНА

ЗА време породиљског боловања жене примају просечну плату коју су оствариле за 12 месеци пре одласка на боловање.Породиље накнаду примају 12 месеци, а оне које роде треће и свако следеће дете по 24 месеца. По закону, у случајевима када има проблема у развоју детета, мајке на боловању могу да остану до максимално пет година.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВА БОРБА ЗА НАТАЛИТЕТ Породиље у Србији дочекују празнике БЕЗ ПЛАТЕ!

0 (0) Након кашњења са родитељским додатком, све породиље које плату примају по старом Закону …

Шта све мајке губе са Новим законом о финансијској подршци породици?

0 (0) Мајке широм Србије су протестовале и тражиле боље услове за себе и своју …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend