Мини хидроелектране угрожавају јавна добра

0
(0)

У петак 29. јуна у 17х биће одржана трибина под називом „Држава против јавних добара“.

Трибина ће се одржати у просторијама МЗ „Божидара Аџије“, Булевар Немањића 26, у Нишу, а организују је Удружени покрет слободних станара из Ниша, у сарадњи са Центром за политике еманципације из Београда и Групом грађана за заштиту Старе Планине из Ниша.

Изградња низа мини хидроелектрана на Старој Планини угрозиће природне лепоте и екосистем тог дела југоисточне Србије. Под изговором испуњавања захтева за прикључење Европској унији, приватни инвеститори, повезани са владајућим структурама, добили су повлашћене услове за изградњу мини хидролектрана. Не марећи за еколошку одрживост таквог решења и услове живота локалног становништва, ови инвеститори оствариће велику материјалну корист из спровођења пројекта.

Овакво решење наишло је на отпор локалног становништва, али након одржавања низа протеста, држава не предузима ништа како би спречила изградњу мини хидроелектрана. Зашто држава не штити јавна добра? Ко стоји иза изградње мини хидроелектрана и какве су њхове везе са државом? На који начин организовати отпор против моћнијих и богатијих?

О овим питањима с публиком ће разговарати Владимир Симовић из Центра за политике еманципације и Горан Токић, представник Групе грађана за заштиу Старе Планине.

Машина.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отрови плове српским рекама

5 (1) Србија се ових дана суочава са еколошким катастрофама на својим најважнијим рекама. Због …

„Курије де Балкан“: У Србији планирано више од 850 мини хидроелекрана, производиће два до три одсто електричне енергије на националном нивоу, угрожавају 1000 километара река

0 (0) У Србији је планирано више од 850 мини хидроелекрана, и премда ће оне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend