Модрича: Мистериозни нестанак пчела

Модрича: Мистериозни нестанак пчела

МОДРИЧА – Председник Удружења пчелара „Багрем“ Модрича Азем Турсић изјавио је да је на подручју општине пријављен први случај нестанка великог броја пчела, који се може довести у везу са такозваним синдромом колапсирајуће колоније, присутним у Европи од 2006. године.

Турсић је рекао да је мистериозни нестанак великог броја пчела пријавио Ранко Ракић, пчелар из приградског насеља Модрича Три, из чијег пчелињака су узети узорци меда, пчелињег легла, живих и пронађених угинулих пчела и упућени на анализу у Ветеринарски институт „Васо Бутозан“ у Бањалуци.

– Необјашњиво нестајање великог броја пчела забележено је код пчелара у Добоју и Дервенти и суседним општинама у Федерацији БиХ Оџаку и Градачцу – рекао је Турсић. Он је нагласио да пчелари нерадо пријављују болести и друге проблеме у пчелињацима због чега сумња да овакав проблем имају и други пчелари у Модричи. Дугогодишњи пчелар Ранко Ракић рекао је да је нестанак пчела приметио почетком августа.

– Чудно је да је највећи број пчела нестао из најјачих друштава, а необично је и да је уз мали број углавном младих пчела у кошницама остала матица, велике количине меда и хране – изјавио је Ракић и нагласио да пчеле нису нестале у ројевима и да нема трагова крађе и знакова тровања.

Он је напоменуо да нема ни мртвих пчела у кошницама и у околини кошница што искључује болест варое.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Помор пчела у Србији: 30 милиона угинуло у само једном атару — црни биланс није коначан

Помор пчела у Србији: 30 милиона угинуло у само једном атару — црни биланс није коначан

У делу атара Кикинде регистрован је масован помор пчела. Утврђено је да су страдале пчеле …

Помор пчела у Поморављу због употребе пестицида

Помор пчела у Поморављу због употребе пестицида

Пчелари у Поморављу и овог пролећа суочавају се с помором пчела које су, како кажу, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *