fbpx

Пчеле први пут стављене на листу угрожених врста

0
(0)

Једна од најкориснијих и најбитнијих животиња на планети великом брзином нестаје. Да су пчеле све угроженије од губитка станишта, инвазивних врста, климатских промена и коришћења пестицида најбоље сведочи чињеница да су неке врсте сада, први пут у историји, стављене на листу угрожених животиња.

Седам врста пчела из рода Hylaeus које насељавају Хаваје стављене су федералну заштиту америчке Службе за заштиту животињског света.

Пчеле из поменутог рода биле су најраспрострањенији инсект на Хавајима почетком 20. века, а данас су ретко виђене.

Осим што човека (уништавање станишта, глобално загревање и коришћење пестицида), велику улогу у смањењу популације ових пчела имају њихове индијске рођаке, које насељавају исто станиште и боре се за исте цветове.

Велики проблем су и мрави, који не потичу са Хаваја, јер та острва никада нису имали домаћу врсту мрава. Они уништавају њихове колоније, једући ларве пчела.

Џејсон Грејем, ентомолог са Универзитета Хаваји, један је од највећих стручњака за пчеле, а развио је и вештачка гнезда за њих како би им помогао са проблемом мрава.

„Вештачка гнезда су дрвена са избушеним рупама за пчеле, а конопац којим су везана за грану прекривен је лепљивом супстанцом која онемогућава инсектима, попут мрава, да стигну до гнезда“, објашњава Грејем.

Иначе, пчеле последњих неколико деценија трпе велики пад популације. Највише због широкораспрострањеног коришћења пестицида, уништавања природних станишта, климатских промена.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помор пчела у Поморављу због употребе пестицида

0 (0) Пчелари у Поморављу и овог пролећа суочавају се с помором пчела које су, …

Пољопривредници хербицидима и пестицидима масовно уништавају пчеле

0 (0) Српски пчелари су забринути што је све мање меда у кошницама, а све …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *